Advertentie

Robert Seethaler ( Wenen, 1966) werd bekend met zijn romans de Weense Sigarenboer en Een heel leven. Dit laatste boek werd een wereldwijd succes.

Het Veld is een van Seethaler nieuwste boeken. Het boek is vanuit het Duits vertaald door Liesbeth van Nes en uitgegeven door uitgeverij de Bezige Bij.

Het Veld is een verhalenbundel. Wat zouden doden vertellen als ze konden terugkijken op hun bestaan? Een groots verhaal over hun leven of toch juist een herinnering aan één moment? Een bepaald gevoel of een verlangen? In het Veld laat Seethaler de doden aan het woord. De titel verwijst naar de begraafplaats in Paulstadt waar het allemaal plaatsvindt. Het is een boek over individuen, allemaal anders maar ook zo met elkaar verbonden. Deze doden liggen allemaal op de begraafplaats van Paulstadt. Hun levensverhalen vormen een portret van het stadje.

Nog nooit eerder heb ik een boek mogen lezen vanuit het perspectief van de doden. Seethaler weet met deze roman een prachtig beeld te vormen van Paulstadt en zijn inwoners. Doden hebben niks meer te verbergen, ze gooien letterlijk hun maskers af en spreken vrijuit. Dat levert prachtige ontroerende verhalen op. Tijdens hun leven hierop aarde kwamen alle facetten van het menselijk leven voorbij: haat, liefde, jaloezie, verslaving, hebzucht en al het andere fraais wat de mensheid ons te bieden heeft.

De schrijfstijl van het boek is erg prettig. Seethaler weet elk personage krachtig neer te zetten. Door de verschillende schrijfstijlen heb je het gevoel dat de doden zelf hun eigen levensverhaal hebben opgeschreven.

Af en toe was het een behoorlijk spinnenweb. Ik heb sommige verhalen telkens weer opnieuw gelezen om de kern van het verhaal diep tot mij door te laten dringen en om de verbanden tussen de personages beter te begrijpen. Seethaler lost de raadsels zelf niet op maar laat deze over aan de lezer.

Wees voorbereid! Het is geen vrolijke roman om heerlijk bij weg te dromen. Dit boek zet stof tot nadenken. Wie dit boek leest, moet zelf aan het werk!

Met het Veld geeft Seethaler ons een ode aan het leven en de dood. Een boek dat je zeker niet snel zal vergeten!

Reacties op: Het verhalen van de doden van Paulstadt

86
Het veld - Robert Seethaler
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners