Interessant stuk geschiedenis, soms wat matige uitvoering

Rianne 30 mei 2023
Het boek gaat over Texel in de tweede wereldoorlog, een stuk geschiedenis waar ik amper bekend mee ben. Het boek heeft me nieuwsgierig gemaakt om er meer over op te zoeken, dus dat doel heeft het boek in ieder geval behaald. Ook werd met veel detail het werk van de hoofdpersoon als arts beschreven. Het was erg uitgebreid, maar ik vond het interessant en de hoofdpersoon is inderdaad erg op zijn werk gefocust, dus dat is deels ook de charme van het boek.
Het liefdessubplot doet, zoals wel vaker het geval is, voor mij af aan het boek. Dat het stel samen hun geneeskunde-"huiswerk" zat te maken vond ik leuk gedaan, maar het frustreerde me dat de hoofdpersoon haast gelijk verliefd werd en het als een geheime hartstocht telkens terugkwam in zijn gedachten. Omdat de hoofdpersoon uit zichzelf weinig vertelt, is het wat frustrerend als zo'n liefdessubplot telkens nadrukkelijk terugkomt, terwijl er veel minder te lezen valt over zijn schuldgevoelens over een mislukte aanslag, wat eigenlijk interessanter is.
Het boek heeft veel expositie, wat ik voor het grootste deel onder positief zou scharen, maar er zijn een paar momenten dat er puur aan een gebeurtenis teruggedacht wordt zodat de chirurgische handelingen met veel detail beschreven kunnen worden. Er waren ook twee hoofdstukken met zogenaamde dagboekfragmenten van andere personages op Texel, wat de eerste keer vrij onverwacht was, omdat voor de rest het perspectief van de hoofdpersoon wordt aangehouden.
Het boek is over zijn algemeen best leuk, dus ik zou het nog wel aanraden als iemand geïnteresseerd is in de tweede wereldoorlog en iets wil lezen waarin de hoofdpersoon geen soldaat is.

Meer recensies van Rianne