Na haar debuut viel het nieuwe boek van Emmelie me een beetje tegen.

Rien Speulman 13 mei 2021
Na het debuut van Emmelie Arents was ik razend benieuwd naar haar nieuwe boek 'De Woestijndief'. Van de uitgeverij kreeg ik een recensie-exemplaar, waar ik ze enorm voor wil bedanken. Dit heeft mijn mening uiteraard niet beïnvloed.

De achterflap van het boek geeft niet zoveel weg over de inhoud. Dat is eigenlijk maar goed ook, want het zit zo vol met plottwists dat het niet op een andere manier samen te vatten valt zonder allerlei gebeurtenissen te verklappen. Diezelfde plottwists zorgden bij mij ook voor verwarring en soms ging het te snel. Dan moest ik het boek even wegleggen om alles te laten bezinken. Ook zag ik bepaalde dingen al aankomen, doordat je als lezer weet dat er iets moet gaan gebeuren om het verhaal de goede kant op te krijgen.

De belangrijkste plottwists zaten bij de personages; mensen die niet helemaal eerlijk waren geweest bijvoorbeeld en alles helemaal op z'n kop zetten. De meeste personages waren gelukkig vrij goed beschreven. De tweelingbroers die onze hoofdpersonen zijn lijken behalve qua uiterlijk totaal niet op elkaar. Dat zorgde ervoor dat het heel echt aanvoelde. Wel waren er soms heel veel namen en personages, waardoor ik sommigen door elkaar begon te halen.

De fantasywereld die Emmelie heeft gecreëerd is een interessante, omdat er niet erg veel boeken zijn met deze vibe. Toch wil ik ook even kort benoemen dat het wel vreemd is om elementen uit Midden-Oosterse landen te gebruiken, maar vervolgens belangrijke delen hiervan in te vullen met Westerse cultuur. Als witte lezer stoorde ik mij hier niet erg aan tijdens het lezen, maar als ik er langer over na ga denken, vind ik het eigenlijk niet kunnen (net als bijv. K3 en hun 'Egyptische' verkleedpartij die historisch gezien niet klopt).

Al met al geef ik het boek een gemiddelde 3★. Ik heb me vermaakt tijdens het lezen, maar het blies me niet zo omver als 'Het Hart van de Adelaar'. Dit boek is geschikt als je zin hebt in een fantasyverhaal met een rap tempo en vele plottwists, verraders en vriendschap.

Mijn volledige review kun je terugvinden op mijn website: https://www.rienekespeulman.nl/boeken/665753_recensie-de-woestijndief

Meer recensies van Rien Speulman