Vergeving
“Ik wil dat jullie doen wat wij nooit hebben gedaan: met elkaar praten.”
Na het lezen van het prachtige ‘Station Malma’ was ik nieuwsgierig naar de andere roman van Alex Schulman: ‘Överlevarna’ (2020), Nederlandse vertaling ‘De overlevenden’ (2021) door Angélique de Kroon. In Zweden is het een grote literaire bestseller. Het is een verbluffend intens verhaal, waarin gebeurtenissen en verbeelding als vanzelfsprekend door elkaar heen lopen, tot een gezamenlijke waarheid.
Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer. Daar heeft twintig jaar eerder een ongeluk plaatsgevonden, een ongeluk dat hun leven heeft veranderd. De drie broers hebben de as van hun overleden moeder bij zich. Het is de wens van hun moeder dat haar as uitgestrooid wordt bij het vakantiehuis, om juist daar rust te vinden. Dat dit de wens van hun moeder is, ontdekken de broers pas de avond voor de crematie; dan vinden ze in haar appartement een brief met een boodschap - verbinding, in lief en leed, krijg je door met elkaar te praten; dat is niet eenvoudig, maar doe het!
‘De overlevenden’ van Alex Schulman is een absolute aanrader, en dat schrijf ik niet snel - maar deze roman is het! Een krachtig verhaal over vergeving.