dodenuur Christian De Coninck

Sachie Sachie
17 mrt 2026

Christian De Coninck, voormalig commissaris en woordvoerder bij de Brusselse politie, weet opnieuw te boeien met zijn boek Dodenuur. Dankzij Hebban.nl kreeg ik de kans om dit verhaal te lezen en opnieuw kennis te maken met zijn schrijfstijl.

Het verhaal speelt zich af in 1927, wat in het begin even wennen is. Toch slaagt De Coninck erin om je al snel mee te nemen in de sfeer van die tijd. De schrijfstijl is vlot en toegankelijk, met korte hoofdstukken die het leesplezier verhogen. Wat ik persoonlijk erg waardeer, is dat het aantal personages beperkt blijft. Dit zorgt voor overzicht en maakt het verhaal aangenaam om te volgen.

We volgen Cyriel De Cruyenaere, hoofdinspecteur bij de Brusselse politie. Wanneer hij getuige is van een overval op straat, twijfelt hij geen seconde en schiet hij de dader neer. Al snel blijkt dat er een bende actief is die zich richt op mensen uit de diamantwereld. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de politie ook geconfronteerd met de moord op een notaris.

Een klein minpuntje voor mij was dat ik vrij snel doorhad wie de dader was van de moord op de notaris. Dit haalde een stukje spanning weg, al moet ik toegeven dat ik dit vaker ervaar bij boeken. Daardoor zou ik Dodenuur persoonlijk eerder onder de categorie detectiveverhalen plaatsen dan onder thrillers.

Desondanks heb ik genoten van het boek en geef ik het een mooie score van 4 op 5. Christian De Coninck blijft voor mij een sterke schrijver, en ik zal zeker nog meer van zijn werk lezen.

Meer recensies van Sachie