Duidelijke methode
Ons brein is verslaafd aan plezier. Gokken, shoppen, seks, social media, alcohol, drugs...plezier is leuk, maar hoe hou je balans?
Auteur en psychiater Anna Lembke legt in de Dopaminefactor uit hoe dit werkt. Dopamine is een maatstaaf waaraan wetenschappers kunnen meten hoe verslavend een ervaring kan zijn. Hoe meer dopamine in de beloningspaden van de hersenen zijn, hoe verslavender de ervaring. In deel 1 van dit boek legt ze uit dat de hersenen steeds meer plezier en afleiding gaat zoeken en zo de balans tussen plezier en pijn kan doorslaan. Lemkbe geeft voorbeelden uit haar praktijk (soms ook scholkende voorbeelden) ,maar vertelt ook over haar eigen Fantasyboek/ erotische verhalen verslaving. Het onophoudelijk najagen van plezier (en vermijden van pijn) leidt tot pijn.
In deel 2 van dit boek legt Lembke uit wat te doen als er te veel dopamine aanwezig is, of als je behoorlijk last krijgt van je ' verslaving': dopamine vasten! Herstel begint met onthouding, dit zorgt voor een reset in de hersenen. Hier is de DOPAMINE methode voor, elke letter staat voor een stap. Het komt er op neer dat je 4 weken gaat vasten, tot je fysiek herstelt van je hoge dopmineniveau, je beter voelt en observeert wat er allemaal gebeurd. En, hoe nu verder: na dit vasten kun je soms weer verder met hetgeen wat je deed (bijvoorbeeld shoppen of social media) maar dan met een gezondere balans. Of volledig stoppen, zoals met drugsgebruik. Ze benoemt methoden om de gezonde balans vast te kunnen houden, zoals zelfbinding (hoe zorg je ervoor dat je niet weer in de verleiding komt), eerlijkheid zijn over jezelf en eventueel medicijnen.
Het boek leest fijn en reikt stap voor stap een methode aan die je kunt helpen als je het gevoel hebt door te slaan in een bepaalde gewoonte. Ze onderbouwt dit wetenschappelijk en illustraties helpen hierbij om het goed te kunnen begrijpen.
Van Ankh Hermes mocht ik een recensie exemplaar lezen, waarvoor dank! Het is zeker een boek die ik kan aanraden om jezelf (of een ander) te helpen een gezondere balans te vinden met alle plezierige dingen die er in de wereld te vinden zijn.