Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Veel leegte in ‘Leegland’ van Marjan Brouwers

Leegland, de eerste fictieroman van Marjan Brouwers, verhaalt over een Nederland dat overstroomd is door het veranderde klimaat en waar een klimaatoorlog en een virusepidemie de samenleving totaal veranderd hebben. In plaats van een democratie heerst een dictatuur in de Republiek Nieuw-Nederland. Het boek leest als een sneltrein maar de Republiek zelf komt nauwelijks tot leven. Het rechttoe rechtaan vertelde verhaal smaakt als een hamburger bij Macdonalds, de belangrijkste ingrediënten - het broodje, vlees en een blaadje sla- zijn aanwezig. De eerste honger is daarmee gestild maar de eetlust is onbevredigd. Wat meer garnituur, groenten en frietjes zouden er een complete maaltijd van maken.

Na een proloog die doet denken aan de Handmaids Tale waar vrouwen in een vrouwenkliniek kinderen baren die aan de Republiek behoren, vervolgen we het verhaal met Senna, een soldaat die in de enclave Amersfoort aan Zee veroordeeld wordt tot deportatie naar Fort Zwolle. Onderweg naar Zwolle ontmoet zij Julius, zoon van de befaamde wetenschapper Walter. Ook Julius wordt gedeporteerd vanwege het uitvoeren van illegale experimenten. Beiden weten te vluchten en gaan op zoek naar een toevluchtsoord.

Het verhaal verloopt zonder meer vlotjes en aan spanning ontbreekt het niet. Zo is de spannende achtervolgingsscène op zee om te smullen en zakt de vaart nooit in. Er zijn voldoende plotwendingen en cliffhangers en het taalgebruik is eenvoudig en snel door de afwisselend korte en middellange zinnen.

De personages zijn net functioneel genoeg uitgewerkt om tot de verbeelding te spreken. Het ontbreekt echter aan psychologische diepgang en dat maakt het inleven lastiger. Bovendien wordt er teveel verteld en te weinig aan de lezer overgelaten. Zo is er een moment waar de zus van Julius van het ene moment op het andere als een blad aan een boom omslaat wat betreft haar houding naar haar broer. Deze omslag gaat veel te snel, waardoor haar reactie en daarmee haar personage ongeloofwaardig overkomt.
Tegen het eind van het verhaal zijn bovendien aardig wat personages gesneuveld, opgeofferd als pionnen op een schaakbord. Het lijkt soms te veel van het goede en dat doet geforceerd aan.

Wat mist is een levendige uitwerking van de wereld. Zo wordt heel kort vermeld dat in de samenleving onvruchtbaarheid heerst. Vruchtbare vrouwen moeten in een soort vrouwengevangenis kinderen baren die ze afstaan aan onvruchtbare stellen. Wat dit betekent voor de mensen in de enclave komt niet terug in de rest van het boek. Ook de invloed en werking van het dodelijke virus blijft onderbelicht. Datzelfde geldt voor politieke achtergronden en voor de levensomstandigheden voor de gewone burger in de dictatuur. Behalve het lijden in Fort Zwolle en de terechtstellingen in Amersfoort zien we vrijwel niet hoe het de mensen in de enclaves gaat. En ook de politieke verhoudingen in de wereld van Leegland zij mondjesmaat geschetst. Het is dus lastig om te begrijpen wat de machtsverhoudingen zijn en hoe het is om in deze wereld te leven met als gevolg dat het verhaal minder raakt en qua beleving aan de oppervlakte blijft.

Het is jammer dat het boek geen kaartje van het overstroomde Nederland bevat. Zo’n geografische duiding maakt situatie in een opslag duidelijker en het verhaal is er makkelijker door te volgen. Gelukkig heeft de schrijfster een website gemaakt waarop je kunt zien hoe de Republiek Nieuw Nederland eruit ziet. Klik op de link om het aanschouwelijk te maken.
http://leegland.nl/de-wereld-van-leegland/

Leegland van Marjan Brouwers is een avonturenroman die geschikt is voor mensen die houden van een rechttoe-rechtaan verhaal met veel vaart. Lezers met meer verwachtingen omtrent de wereldopbouw en de ontwikkeling van personages blijven jammerlijk achter met een knagend gevoel van leegte.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Saskia Jacobs-Labree

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.