Het meisje met de vlechtjes
Boek recensie: het meisje met de vlechtjes.
Schrijfster: Wilma Geldhof
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt 1937-1945
Samenvatting:
Een veertienjarig meisje gaat het verzet in met haar zus in de tweede wereld oorlog.
Freddie en haar zus Truus wonen in Haarlem in een klein huis. Op een dag komt er een man aan de deur en die vraagt of hij de zussen mag spreken. Hij word binnengelaten en vraagt of ze in het verzet willen. Dat vraagt hij aan hun omdat vrouwen minder worden verdacht dus is er minder risico. De zussen gaan akkoord. De verzetsgroep heeft vaak vergaderingen op een geheime locatie. De groep bestaat uit 8 volwassen mannen en 2 vrouwen. De 2 zussen doen een paar acties zoals nazi’s verleiden en dan naar een bos meenemen om ze daar te fusilleren. Hun gezichten zijn bekend bij de politie dus ze vertrekken uit Haarlem. Freddie heeft een vriendje Peter. Peter vind het niet leuk dat ze verzetswerk doet en vraagt zich af wat ze precies doet maar dat is een geheim en mag niet verteld worden. De zussen gaan naar Enschede waar ze verpleegsters zijn in een ziekenhuis. Ze komen natuurlijk niet daarvoor maar ze doen onderzoek naar een Duits vliegveld in de buurt. Er komt een nieuw meisje in de verzetsgroep namelijk Hannie Schaft en die verteld aan de zussen dat ze terug mogen naar Haarlem. Als ze terugkomen krijgt Freddie een opdracht namelijk om een joods jongetje Loetje die onderduikt terugbrengen naar zijn ouders. Hij zit bij haar achterop de fiets en als er een bombardement is als ze onderweg zijn overlijd Loetje. Er is iets ergs gebeurd een van de mannen in de verzetsgroep Theo is doodgeschoten bij een missie. Freddie maakt de missie af en moet een SD’er Fake Krist doodschieten. Als de Duitsers er achter komen dat Fake dood is word er een wraakactie gedaan waarbij 10 willekeurige onschuldige mannen worden doodgeschoten op straat. Bij hun nieuwe hoofdkwartier een villa in Bloemendaal worden ze verraden Duitse soldaten vallen de villa binnen iedereen weet te ontsnappen behalve Abe en Siep die worden opgepakt. Ze gaan naar een andere verzetsgroep in Velzen waar ze pakketjes moeten brengen naar grote steden. Als ze er achter komen dat er sigaren in de pakketjes zit stoppen ze bij die verzetsgroep omdat ze eigenlijk helemaal niet serieus worden genomen en geen grote acties meer mogen doen. Freddie krijgt te horen dat de broer van Peter is doodgeschoten door de Duitsers als wraakactie op de moord van Fake Krist. De vader van Peter heeft de verzetsgroep verraden bij de Duitsers. Dan is de oorlog voorbij en ze hebben het overleefd.
Ik vond het boek heel erg spannend en ik wou steeds doorlezen om te weten te komen hoe de acties afliepen want die waren heel erg spannend en gedetailleerd beschreven door de schrijver. De karakters vond ik erg goed beschreven en er zat een goede verhaallijn in waardoor je de draad niet kwijtraakt. Het is ook een erg heftig en verdrietig boek. Want er worden veel mensen doodgemaakt in het boek. Het is erg leuk dat het verhaal in Haarlem plaatsvind omdat ik zelf ook erg lang in Haarle heb gewoond. En het is waargebeurd dat is ook een besef hoe heftig het was in die tijd. De titel past ook bij het verhaal want Freddie is de hoofdpersoon en heeft vlechtjes.
Het boek had een paar saaie stukjes tussen de acties in dat vond ik jammer.
De thema’s zijn verraad oorlog liefde en vertrouwen.
Schrijver: Wilma Geldhof is 61 jaar en woont in Haarlem. Waar ook het verhaal in het boek afspeelt. Ze is naast schrijver ook schrijfdocent. Ze geeft ook lezingen en workshops onder andere op middelbare scholen. Ze heeft 9 bekroningen/nominaties. Ze heeft 11 boeken geschreven waaronder 2 oorlogsboeken.
Conclusie: heel spannen leuk en verdrietig boek wat ik iedereen kan aanraden. Het is een dun boek met 224 pagina’s en je leest er snel doorheen waardoor het niet vaak saai is.
Wat nou als je als 14 jarige word gevraagd om in de tweede wereld oorlog het verzet in te gaan.
Schrijfster: Wilma Geldhof
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt 1937-1945
Samenvatting:
Het boek had een paar saaie stukjes tussen de acties in dat vond ik jammer.
De thema’s zijn verraad oorlog liefde en vertrouwen.