Advertentie

Kort geleden vond Maya haar leven nog heel normaal. Ze had lol met haar beste vriendin, ze had een oogje op een leuke jongen uit haar klas en ze had redelijk normale ouders. Alhoewel haar moeder de laatste tijd wel erg vaak overwerkte in de tbs-kliniek, en ze ook een beetje vreemd deed.

Wanneer Maya achter de reden van het overwerk komt, voelt het alsof alle grond onder haar voeten verdwijnt. Haar moeder heeft een verhouding met een tbs’er die Nico heet. Een moordenaar. Door deze relatie verliest Maya’s moeder haar baan, verlaat haar vader hun huis en wordt Maya het slachtoffer van pesterijen.

“Mijn ogen dwalen opnieuw over de regels die ik net heb gelezen. Hij is een moordenaar. Mijn moeder is verliefd geworden op een moordenaar! En dat niet alleen. Misschien is dat wat hij zijn ex-vriendin heeft aangedaan nog wel erger......” Natasza Tardio

Vanaf het moment dat haar moeder laat weten dat Nico bij hun komt wonen als hij vrijkomt, heeft Maya nog maar één doel. Nico moet weg voordat alles helemaal mis gaat.

TBS van Natasza Tardio is een spannend en pakkend verhaal over een familie die in een situatie terechtkomt waarbinnen niet iedereen zich veilig voelt.

Alhoewel ik de specifieke situatie uit het boek nog niet heel veel voorbij heb zien komen in het nieuws, is het thema rondom tbs-klinieken wel behoorlijk actueel. De (voor)oordelen, angsten en uiteenlopende meningen, zoals deze in het boek voorkomen, zijn ook in het echte leven aan de orde.

Natasza Tardio vertelt het verhaal grotendeels vanuit de belevingswereld van Maya. Hoe ervaart zij het feit dat alles in haar leven op zijn kop komt te staan door het handelen van volwassenen. Dankzij de toevoeging van (fictieve) mediafragmenten in het boek, vergeet je soms dat je geen waargebeurd verhaal aan het lezen bent.

TBS leest makkelijk en het verhaal is boeiend. Natasza Tardio zorgt ervoor dat je als lezer echt kan meeleven met Maya. Door de gekozen vertelwijze, krijg je niet altijd een goede inkijk in de emoties van de moeder. Iets wat ik op sommige momenten wel een beetje miste, omdat ik meer over haar keuzes wilde ontdekken.

TBS is een verhaal dat in je hoofd kruipt en dat je zeker wel even bij zal blijven. Het is prettig geschreven en het laat je nadenken over hoe jij om zou gaan met een dergelijke situatie. TBS krijgt 4 sterren van mij.

Deze recensie schreef ik voor, en is terug te vinden op, de blog In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com.

Reacties op: Heeft haar moeder een monster in huis gehaald?