Wie heeft wat te verbergen?
Al bijna 25 staat Karin Slaughter in de zomer bovenaan de leeslijsten van menig thrillerliefhebber en ook dit jaar kunnen we de zomer weer in met een spannende who-dunnit, Gebroken engelen.
Na de Grant County, Atlanta en Georgia-reeks, maken we nu kennis met de mensen van North Falls, opnieuw een dorpje in Georgia, met hardwerkende mensen. We ontmoeten Emmy Clifton, een agente uit een gezin met mensen in verschillende dienende beroepen. Zo is haar vader de Sheriff van North Falls en werk(te) haar moeder op de lokale high school. Het wordt meteen duidelijk dat ook in deze serie de sterke vrouwen uit complexe families verschillende hoofdrollen zullen gaan vervullen, zo lezen we over tante Millie die alleen op een boerderij leeft en nicht Taybee die succesvol rechten heeft gestudeerd. Slaughter zorgt ervoor dat er genoeg haakjes ontstaan om in volgende delen op voort te kunnen borduren, zo worden er veel personages geïntroduceerd waarbij lang niet iedereen een rol van betekenis heeft maar wel duidelijk deel uitmaakt van de gemeenschap waarin het verhaal zich ontvouwt. De Engelse titel van het boek " We Are All Guilty Here" is wat mij betreft meer passend dan de Nederlandse titel, juist door de veelheid aan personages in het verhaal.
In het eerste deel van het boek bouwt Slaughter de spanning op door het verhaal vanuit verschillende personen te beschrijven, maar ook door veel verwijzingen naar tijd in te bouwen. Het benoemen van het aantal minuten of uren dat is verstreken, komt regelmatig terug. Het lijkt Emmy houvast te geven en als lezer kun je op deze manier goed puzzelen en een inschatting maken over de afloop.
Het schetsen van de setting blijft een van Slaughter’s sterke punten, door schijnbaar onbelangrijke opmerkingen als “De geur sloeg haar tegemoet: zweet en testosteron met een vleugje Axe Body Spray en handcremè” zit je meteen in de scene en worden de gevoelens van de personages versterkt.
In het tweede deel van het boek worden een aantal nieuwe personages geïntroduceerd, maar de verhaallijnen lopen soepel in elkaar over. Het wordt snel duidelijk dat bepaalde aannames uit het eerste deel misschien toch niet helemaal kunnen kloppen, maar wat is dan wel de waarheid? Samen met Emmy gaan we op zoek naar de puzzelstukjes die leiden tot de oplossing van deze vraag.
Karin Slaughter is er in dit boek weer goed in geslaagd om de lezer te boeien en de spanning tot de laatste pagina vast te houden.
Een veelbelovend eerste deel van de North Falls-reeks.
Een veelbelovend eerste deel van de North Falls-reeks.