Aangrijpend en prachtig verhaal.

Stephanie 14 januari 2026
Vanaf bladzijde 1 wordt je het verhaal echt ingezogen. Tijdens het lezen is het soms net alsof je de zee op de achtergrond hoort razen en alsof je de zilte zeelucht kan ruiken.

Het boek speelt zich begin 1900 af in Schotland. Waar je vanaf het begin meeleeft met het verhaal van Dorothy die haar zoon is verloren aan de zee. Tot op een dag een kindje aanspoelt waar zij voor zal zorgen. Dit brengt het verleden ineens heel dichtbij. Het is een aangrijpend verhaal vol gemis, verdriet en verloren liefde.

Er is in het boek, een afwisseling tussen meerdere personen én verleden-heden, waardoor je echt met de mensen gaat meeleven en ook van meerdere mensen een beeld. Wie heeft welke rol gehad, en wat is zijn/haar verhaal.
Doordat het boek vanuit meerdere perspectieven is geschreven krijg je vanuit veel mensen in het dorp een beeld. Steeds meer puzzelstukjes vallen op zijn plaats.

De schrijfstijl van Julia Kelly is erg fijn. Het boek leest gemakkelijk en snel weg. Doordat het steeds korte hoofdstukken zijn ben je snel geneigd door te lezen.

Het boek wordt neergezet als dé roman van 2026 en ik snap heel goed waarom. Dit aangrijpende verhaal is écht heel erg mooi.

Van uitgeverij AmboAnthos ontving ik het (e)boek Geschenk van de zee om vooruit te lezen. Waarvoor ontzettend bedankt!

-----

Flaptekst: Schotland, 1900. De inwoners van het vissersdorpje bereiden zich voor op een onbarmhartige winter. Tijdens een storm spoelt een jongen aan. Hij vertoont een opmerkelijke gelijkenis met de zoon van Dorothy, die jaren daarvoor op dezelfde leeftijd in zee is verdwenen. Het dorp raakt ingesneeuwd. Dorothy stemt ermee in om voor de jongen te zorgen totdat duidelijk is waar hij vandaan komt. Lang sluimerende geheimen komen boven in de hechte gemeenschap. En Dorothy kan de visser Joseph niet meer ontlopen, na jaren afstand te hebben gehouden…

Meer recensies van Stephanie