De Bestedeling

SuzanneBetweenPages 17 augustus 2025
Ik was totaal niet bekend met het fenomeen bestedelingen voordat ik dit boek in handen kreeg. Al na de eerste paar pagina’s voelde ik echter de noodzaak om aantekeningen te maken – iets wat ik normaal gesproken bijna nooit doe bij het lezen. De hoeveelheid nieuwe en vaak schokkende informatie was overweldigend. Het zette me zelfs aan het denken of dit systeem misschien ook een rol heeft gespeeld in het leven van mijn eigen (over)grootouders.

Wat mij tijdens het lezen vooral trof, is het thema hechting. Het woord staat inmiddels meermaals met pen naast de tekst in mijn exemplaar. Tegenwoordig weten we hoe groot de gevolgen van een onveilige hechting zijn. Als je dat besef legt naast de levens van de kinderen die als bestedeling zijn opgegroeid, kun je nauwelijks bevatten hoeveel impact dit moet hebben gehad – niet alleen op individuen, maar ook op de maatschappij als geheel.

Ik ben de auteur dankbaar voor het vertrouwen dat ik dit boek mocht lezen en recenseren. Ik verwachtte eerlijk gezegd een verhalend boek, maar wat ik kreeg was een zorgvuldig onderbouwd non-fictiewerk, opgebouwd uit archiefonderzoek en historische feiten rondom de kinderveilingen in Nederland. De structuur – verdeeld in vier delen – helpt om grip te krijgen op dit vergeten hoofdstuk uit onze geschiedenis. Voor mij maakte vooral deel 3, Afgegeven, achtergelaten en afgenomen, de meeste indruk. Hier komen de verhalen het dichtst bij en voelde ik het verdriet en de machteloosheid het sterkst.

De reflectie van de auteur aan het eind heb ik zeer gewaardeerd. Lanting weet de verbinding te maken tussen verleden en heden, en wijst op de parallellen met de huidige jeugdzorg en andere maatschappelijke kwesties. De vormen veranderen misschien, maar de kernproblemen blijven pijnlijk herkenbaar.

Hoewel ik dit non-fictieve werk enorm waardeer, hoop ik dat dit thema ook in de vorm van een historische roman meer aandacht krijgt. Juist omdat er nog zo weinig over bekend is bij het brede publiek, zou een verhalende invalshoek kunnen bijdragen aan bewustwording en erkenning.

Kortom: De Bestedeling is een schokkend, leerzaam en diepgaand boek dat niet alleen historische feiten blootlegt, maar ook confronterende vragen stelt over hoe we in onze samenleving omgaan met de meest kwetsbaren.

Meer recensies van SuzanneBetweenPages

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.