Een eng sprookje

Suze 02 juli 2024
Het Heidi-feest is een boek dat nieuwsgierigheid opwekt bij de lezer, want je wilt weten hoe het verhaal zich ontwikkelt. Het verhaal roept verwarring op bij de hoofdrolspelers. De schrijfster, Jannemieke Caspers, is theatermaker en dat zie je terug in de opbouw van het verhaal. Het Heidi-feest is haar debuut en is een compact en makkelijk leesbaar boek. De omslagfoto is modern, maar het verhaal is dat allerminst. Wat mij betreft passen de foto's niet bij het verhaal en wekken deze een verkeerde verwachting. In plaats van een modern en hip feest, blijkt er een traditioneel feest op komst met allerlei gebruiken die niet van deze tijd zijn en die ook echt niet meer door de beugel kunnen! Alle personen zijn bijzonder en hebben hun eigen plaats in het verhaal, dat zich al gauw ontpopt tot een eng sprookje. Wat betreft het besloten dorpje in de vallei met bossen rondom, zou je denken aan de lieflijke Heidi in de bergen, maar niets is minder waar. Grietje met de broze botten wordt een soort Heidi in een ander soort sprookje, waarin traditie voorrang heeft op de positie van de vrouw. Niets is wat het lijkt en dat zorgt voor angst en wantrouwen in het dorp, maar ook voor het vasthouden aan tradities en het elkaar de hand boven het hoofd houden.

Meer recensies van Suze