Een tiener op de vlucht voor een oorlog
Dit dagboek is het verhaal van Yeva Skaljetska, een meisje van 12 dat op 24 februari 2022 opeens te maken krijgt met oorlog in haar land. Ze woont bij haar oma in Charkov als Rusland de Oekraïne binnen valt. Ze begint met het beschrijven van een normale week waarin ze haar verjaardag viert en wat ze zoal doet in een week. Haar vrienden en vrienden, de stad waarin ze woont, gewone dingen die een meisje leuk vindt. En dan is er in de vroege ochtend van 24 februari ineens die oorlog. En wij weten dat deze er inmiddels, december 2022, nog steeds is en dat het einde ervan nog niet in zicht is.
Yeva schrijft haar belevenissen op in een dagboek en beschrijft daarin hoe de dagen voor haar en haar oma verlopen. We lezen wat hen bezig houdt, hoe ze de tijd vullen met gewone bezigheden zoals bakken, en hoe ze contact houdt met haar vrienden en vriendinnen. Telefoon, internet, ze kunnen communiceren met elkaar, dat is gelukkig allemaal mogelijk in 2022, en op deze manier kunnen ze elkaar ook moed inspreken. Ze houden elkaar ook op de hoogte van wat er rondom hun eigen huis gebeurt.
Tot het zo gevaarlijk wordt dat oma besluit met Yeva te vluchten, eerst alleen de stad uit, maar daarna het land uit. Vanaf dat moment beschrijft Yeva haar reis met alle belevenissen en de mensen die ze daarin ontmoet. Ze maakt bijzondere dingen mee die het hen mogelijk maken om met niet al te veel moeite hun doel te bereiken. Eenmaal op de plaats van bestemming probeert Yeva zich meteen aan te passen, gaat naar school en leert haar omgeving kennen.
Het is een vlot leesbaar boek en zeker ook een aanrader om aan pubers te laten lezen. Je krijgt echt een inkijkje in hun leven en bent na afloop wel benieuwd hoe het verder met hen zal gaan. Hopelijk komt er nog een vervolg en komen we te weten of ze tijdens of na de oorlog nog terug gaan naar de Oekraïene.