De kracht van woorden
Met 450 te lezen pagina’s is dit een gevuld boek, letterlijk en figuurlijk. Er zijn verschillende verhaallijnen die spelen, door elkaar lopen en elkaar beïnvloeden. Het boek speelt van bij de eerste pagina’s in op het gevoel, waarbij we de 5-jarige Esme leren kennen, het hoofdpersonage die we doorheen haar leven volgen, met een tragisch ongeluk dat ze haar verdere leven zal meedragen. Hoewel dit inspelen op de emoties van de lezer als een rode draad doorheen het boek loopt, weet de schrijver wel steeds de balans te houden zodat dit niet ten koste komt van de kwaliteit van de roman. Het is een feministisch boek, zowel in personages, als in keuzes die deze personages maken, alsook in de achterliggende gebeurtenissen waartegen het verhaal zich afspeelt. Een mooie schrijfstijl, zonder echt literair te zijn, waardoor het boek vlot leest. Wat me bijblijft is de aandacht voor de woorden en de taal. Pip Williams is er in geslaagd om een zeer origineel feministisch verhaal te vertellen binnen een door mannen gedomineerde context (de oorspronkelijke geschiedenis van het ontstaan van de eerste Oxford English Dictionairy).