Einde van een tijdperk
Dit laatste deel van de Cromwell-trilogie is alvast een vette kluif: 1241 pagina’s. Toch vliegen ze voorbij en verveelt het geen seconde. Ook handig is dat er een scancode in het boek opgenomen is waarmee je toegang krijgt tot een Cromwell-leesgids, met extra info en geheugensteuntjes. Voor mij was het misschien wel praktischer geweest als die code op de eerste pagina stond in plaats van op de laatste, dan had ik deze vlugger ontdekt.
Ook in dit deel duizelt het van de hofintriges, ruisende jurken, en de capriolen van koning Henry VIII en zijn vriendjes. Onze held blijft Thomas Cromwell, die trouw naast de zijde van de koning staat in goede en slechte tijden.
Heel knap hoe Hilary Mantel ook hier weer een levendig en menselijk beeld kan schetsen van een zeer bewogen en tot de verbeelding sprekende periode uit de Engelse geschiedenis. Hoewel Cromwell algemeen steeds wordt afgeschilderd als de antipathieke ambitieuze manipulator, is mijn beeld van hem door het lezen van deze trilogie wel veranderd. In hoeverre Cromwell deze gunst door Mantel ook effectief verdiend, zullen we nooit te weten komen, maar dit genuanceerder beeld van hem spreekt me wel aan.
Heel erg van genoten.
Heel erg van genoten.