Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wie strooit wie zand in de ogen?

*Tau* 24 juli 2023
Op basis van de titel en de cover zal dit boek tijdens een winkelbezoek misschien niet meteen de aandacht trekken.
De naam van de auteur doet echter bij veel (thriller)lezers een belletje rinkelen. De Ierse schrijver Steve Cavanagh is met De Handlanger al toe aan het 7e deel in zijn serie rond het personage van de advocaat Eddie Flynn. Daarnaast maakt hij soms ook eens een uitstapje naar een standalone. Zo schreef hij 'Verdraaid' en komt in oktober 2023 'Moorddeal' uit.

Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven, die per hoofdstuk wisselen. Dit zorgt - tesamen met de vlotte schrijfstijl - voor een redelijk filmische beschrijving van de gebeurtenissen. Hierbij worden vooral advocaat Eddie en de seriemoordenaar met de bijnaam 'de Zandman' aan het woord gelaten. Daarnaast komen er echter ook verschillende nevenpersonages aan bod. Allen in de 3e persoon trouwens, behalve Eddie wiens stukken in de ik-vorm zijn geschreven. De serie is immers rond hem opgebouwd.
Toch merk je dat laatste in dit seriedeel minder. Daar waar Eddie in eerdere boeken vaker een prominente rol speelde, wordt hij nu omringd door een heel team waardoor hij als het ware een beetje naar de achtergrond verschuift. Dit zou trouwe fans van dit personage en zijn vroegere underdogrol wel eens kunnen teleurstellen.

Voelt het verhaal levensecht aan?
Nee, daarvoor zijn de gebeurtenissen te onwaarschijnlijk en zijn de personages te ééndimensionaal en/of zelfs karikaturaal weergegeven.
Verder is de spanning nogal wisselend. Nadat de eerste bladzijden de lezer meteen het verhaal in trekken, vallen de spanning en het tempo een beetje terug. Tot er zich weer een spannende wending voordoet. Om dan opnieuw te verzanden (pun intended) in een trager voortkabbelend gedeelte.
Toch weten de over het algemeen vlotte schrijfstijl en de plotwendingen de lezer wel voldoende geboeid te houden tot het einde.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van *Tau*

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?