Indrukkend verhaal
Ik heb naar dit boek geluisterd en ik was enorm onder de indruk van het verhaal. Ik heb zelf nog nooit ‘Het dagboek van Anne Frank gelezen’ om eerlijk te zijn, dus het verhaal was ook nog nieuw voor mij.
Janny van der Molen schreef een prachtig boek, in opdracht van Uitgeverij Leopold, over het leven van de beroemde onderduikeres. Het verhaal van Anne Frank is nogal zwaar beladen, maar Janny weet een indrukwekkend en mooi verhaal neer te zetten. Maar vooral ook heel toegankelijk voor jonge kinderen. Ik heb geluisterd naar het boek, maar kan wel zeggen dat de schrijfstijl heel fijn is, heel beeldend.
Buiten is het oorlog is een beschrijving van het leven van Anne. Hoe ze vanuit Duitsland met haar familie naar Amsterdam kwam, hoe er steeds meer regels voor de Joden kwamen en Anne hier niks van begreep, hoe ze uiteindelijk ondergedoken zaten, hoe ze werden gevonden en natuurlijk ook het schrijdende einde. Niet alleen het negatieve van de oorlog wordt beschreven, maar Janny laat ook zien dat er tijdens de oorlog ook echt wel positieve dingen waren.
Wat ik ook een prettige toevoeging voor kinderen vind, is dat er om de zoveel hoofdstukken, achtergrondinformatie wordt gegeven over de Tweede Wereldoorlog. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom de Joden een Jodenster moesten dragen. En het volgende hoofdstuk ging dan over Anne met haar Jodenster. Ik denk dat het op deze manier heel fijn is voor kinderen om te lezen. Van te voren krijgen ze informatie die dan in het volgende hoofdstuk is verwerkt. En laat ik Janny ook een compliment geven voor hoe ze het einde heeft geschreven: ‘Ze ging slapen, heel, heel diep slapen’. Fijne manier om de toch al zo verschrikkelijke waarheid iets te verzachten voor kinderen.
Dit boek is echt absoluut een aanrader! Ik heb hem geluisterd, maar wil hem ook zeker nog aanschaffen. Verdient een plekje in mijn boekenkast.