Terugkeer

tessa97 21 september 2025
Als verrassing ontving ik van AmboAnthos dit eerste deel in de Mergellandmoorden serie. Na een traumatische ervaring bij de Amsterdamse politie solliciteert Alex Nievelsteijn naar een functie bij het coldcaseteam in Zuid-Limburg. Wanneer hij wordt aangenomen, verhuist hij van Amsterdam naar Zuid-Limburg, het gebied waar hij is opgegroeid. Zijn vader, met wie hij geen goede relatie heeft, en zijn jongere gehandicapte zusje, wonen hier ook. Alex wordt hoofd van het coldcaseteam en bijt zich vast in een oude vermissingszaak. Een jonge alleenstaande moeder is na een avondje uit met vriendinnen vermist geraakt. Terwijl Alex orde probeert te scheppen in de chaos van het coldcaseteam, niet direct vrienden maakt binnen het politiekorps van Zuid-Limburg, wederom contact opzoekt met zijn zusje en te maken krijgt met een dreiging van buitenaf, lijkt de vermissingszaak steeds ingewikkelder te worden. Ook krijgt het politiekorps te maken met opgegraven botten in een groeve. Bestaat er een verband tussen de beide zaken?

Het verhaal wisselt tussen Eerder en Heden. In de hoofdstukken Eerder lees je over de ontvoerde jonge alleenstaande moeder en in het Heden lees je over Alex. De afwisseling tussen deze hoofdstukken zorgt steeds voor kleine cliffhangers, waardoor je wilt blijven doorlezen. Verder maken de Eerder hoofdstukken ontzettend nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal en geven ze een echt thriller gevoel. De schrijfstijl van Michael Berg is vlot en beeldend, waardoor je algauw een duidelijk beeld kunt schetsen van de personages en de Limburgse omgeving.

Alex is een bijzonder personage, met zo zijn eigen trauma's en problemen. Zijn handelen en gedachtegang is niet altijd te begrijpen, maar dat maakt hem dan wel weer een uniek personage om over te lezen. Samen met Alex probeer je de vermissingszaak op te lossen, maar de oplossing blijft lang goed verborgen in het verhaal.

Terugkeer is een interessant en vlot geschreven thriller, waarbij het einde doet uitkijken naar het tweede deel. En reken er maar op dat ik deel twee ook ga lezen! Zeker een aanrader dit boek!

Meer recensies van tessa97

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!