weg met de mug

tessa97 29 november 2025
Weg met de mug is een leesboekje uit de serie 'lees en leer met prof plof'. Loek en Sam zijn in het bos. Loek heeft het warm en wordt geprikt door een mug. Hij snapt niet waarom hij wel, maar Sam niet wordt geprikt door de mug. Ze gaan het navragen bij Prof Plof. Prof Plof legt uit waarom muggen prikken en wat je kunt doen om niet geprikt te worden. Loek en Sam vinden dat de mug weg moet, maar Prof Plof legt ook uit dat een mug wel degelijk belangrijk is voor de natuur. Voor ons niet fijn, maar wel nodig voor de natuur.

Heb je je weleens afgevraagd waarom jij helemaal lek geprikt wordt en andere mensen niet? In dit leesboekje op AVI-E3 niveau staat het antwoord! Op een eenvoudige, maar educatieve manier wordt de taak van de mug aan jonge lezers uitgelegd. Prof Plof geeft tips hoe je kan voorkomen dat je wordt geprikt, maar legt ook uit waarom de mug niet moet verdwijnen. Een interessant en leerzaam verhaal voor jonge kinderen die hoogstwaarschijnlijk muggen net zo irritant vinden als alle andere mensen.

Het boek bevat vier korte hoofdstukken, elk ondersteund met vrolijke en kleurrijke illustraties van Marijn van der Wateren. Ook dit deel van de serie bevat leuke proefjes en opdrachten die tussendoor of naderhand uitgevoerd kunnen worden. Op sommige bladzijden zijn onderaan de pagina extra weetjes beschreven. Dit boek geeft voldoende informatie aan jonge lezers, maar het blijft daarnaast ook gewoon een leuk verhaal om te lezen.

Weg met de mug is daarom ook zeker een aanrader om te lezen voor nieuwsgierige kinderen, maar ook leerzaam voor sommige volwassenen gok ik. Het boek is in ieder geval een aanrader om thuis of in de schoolbibliotheek te hebben en ik kijk uit naar volgende delen over Prof Plof!

Bedankt uitgeverij Columbus voor dit leesexemplaar!

Meer recensies van tessa97

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.