Daarom heet ik zo!

tessa97 21 september 2025
Tina heeft groot nieuws, ze is grote zus geworden! De meester vraagt hoe haar broertje heet en Tina vertelt dat ze niet zo goed snapt waarom haar broertje zo heet. De meester vertelt dat soms namen een betekenis hebben en hij geeft de kinderen uit de klas de opdracht om aan hun ouders te vragen of hun naam een speciale betekenis heeft. Tina wordt hier een beetje verdrietig van, want Tina klinkt helemaal niet zo speciaal...

Wat heeft Rigoberta een mooi en fijn verhaal neergezet, wat een goed debuut! Daarom heet ik zo! is een kleurrijk prentenboek over de betekenis van voornamen. In dit prentenboek vragen kinderen aan hun ouders naar de betekenis van hun naam. Het boek is erg divers, met verschillende culturen en achtergronden. Dit komt niet alleen terug in de tekst, maar ook in de prachtige illustraties van Aafke. Sommige namen in dit prentenboek hebben een letterlijke betekenis, andere namen zijn gekozen vanwege de afkomst van de familie en weer andere kinderen zijn vernoemd naar familieleden. Ook hierin speelt diversiteit een rol en dit heeft Rigoberta knap gedaan!

Het prentenboek bevat niet te veel tekst per pagina en is voor kleuters ook goed te begrijpen. Dit prentenboek is ook goed inzetbaar binnen het thema 'Wie ben ik'.

Je voornaam is onderdeel van je identiteit en je moet er je hele leven mee rondlopen. Soms hebben namen een speciale betekenis, soms heb je je naam gekregen omdat je ouders dat nou eenmaal een mooie naam vonden. Maar je naam is onderdeel van wie je bent en daarom eigenlijk altijd speciaal!

En dus nog een chapeau voor de illustraties van Aafke. Ontzettend kleurrijk en ze passen echt super bij de tekst. Alleen al om de cover zou je dit boek toch oppakken in de boekhandel?!

Dit prentenboek is zeker een aanrader om thuis of op school in de kast te hebben!

Meer recensies van tessa97

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!