Spanning in de lucht
Namens Hebban mocht ik meedoen aan de leesclub van het boek Spanning in de lucht van Emma Carroll. Altijd leuk om samen met anderen te praten over het verhaal. Dit is het tweede boek dat ik van Emma Carroll heb gelezen en ga zeker meer boeken van haar lezen!
Spanning in de lucht speelt zich af in Londen, 1962 en gaat over de vrienden Ray en Stephanie - al wordt ze door iedereen Stevie genoemd. Ray en Stevie vinden in het kolenschuurtje in de achtertuin van Stevie een onbekend meisje. Dit meisje - genaamd Anna - zegt zich te verschuilen voor mensen die haar willen vergiftigen en zich daarom verschuilt. Stevie en Ray willen haar maar al te graag helpen. Ondertussen is er sprake van de oorlogsdreiging door de Cubacrisis. Ook in Londen is deze spanning in de lucht te voelen. De kinderen lopen mee aan een vredesdemonstratie. Ondertussen begint Anna zich steeds mysterieuzer te gedragen en ontdekt Stevie een familiegeheim. Wat is er toch allemaal aan de hand?
Het verhaal speelt zich af in 1962 in Londen. De opbouw van het verhaal is erg prettig. Doordat Emma Carroll ervoor heeft gekozen om het boek op te delen in dagen, word je nieuwsgierig naar wat er tijdens de volgende dag staat te gebeuren. Langzaamaan leer je de personages kennen en krijg je steeds meer informatie over de dreiging rondom de Cubacrisis. Doordat je de informatie steeds in kleine stukjes krijgt aangeboden, blijf je het gehele boek nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal.
De auteur weet de dreiging rondom de Cubacrisis goed neer te zetten. Ze maakt de spanning voelbaar, zonder dat het echt een spannend verhaal wordt. Ze omschrijft de dreiging mooi en treedt niet in teveel detail. Hierdoor blijft het een toegankelijk boek voor kinderen om te lezen. Daarnaast is het boek veel meer dan een oorlogsverhaal. Het verhaal gaat ook over vriendschap, loyaliteit, familie, opkomen voor jezelf en anderen, maar ook ziekte. De manier van schrijven neemt je overigens echt mee terug in de tijd en het voelt alsof je onderdeel bent van het verhaal.
Spanning in de lucht is dus een toegankelijk jeugdboek om te lezen. Zeker een aanrader voor kinderen die geïnteresseerd zijn in oorlogen, maar ook op zoek zijn naar een spannend verhaal.