Vergeet mij niet

tessa97 tessa97
17 mrt 2023

Vergeet mij niet is een boek over de vrienden en vriendinnen van Anne Frank. Janny van der Molen heeft jarenlang onderzoek gedaan naar deze kinderen en hun verhaal opgeschreven. Wie waren de vrienden en vriendinnen van Anne Frank? Hoe zag hun leven eruit en hoe werd het beïnvloed door de oorlog? Door de ogen van een kind wordt de naderende oorlog, de bezetting, de razzia's en het leven in de kampen beschreven. Janny weet deze heftigheden zo neer te beschrijven dat het prima te lezen is voor kinderen in de bovenbouw.

Elk verhaal start met een korte inleiding waarin je kennismaakt met de desbetreffende vriend of vriendin. In deze inleiding wordt kort beschreven hoe ze elkaar hebben ontmoet en ook waar diegene woont in Amsterdam. Hierna begint het verhaal over het leven van de vriend of vriendin. De verhalen worden voor mijn gevoel rustig opgebouwd, de eerste verhalen spelen zich af in Amsterdam nog voor de oorlog of aan het begin van de oorlog. De verhalen verderop in het boek zijn al heftiger aangezien zij zich afspelen in de kampen. Alle verhalen eindigen met een open einde, maar aan het eind van het boek is er nog een hoofdstuk waarin wordt beschreven hoe het verder is verlopen.

Naast de verhalen is er ook beeldmateriaal aanwezig. Ten eerste al de realistische portretten en illustraties gemaakt door Martijn van der Linden. Daarnaast zijn er achterin het boek foto's en documenten te vinden. Ook bevat het boek een plattegrond waarop te zien is waar alle vrienden en vriendinnen van Anne Frank woonden. Zo krijg je een nog beter beeld van de genoemde locaties. Vergeet mij niet is een uniek en indrukwekkend boek dat goed ingezet kan worden in de bovenbouw, maar ook als volwassene is het een leerzaam boek om te lezen!

Meer recensies van tessa97