Drentse YA

tessa97 tessa97
18 mrt 2021

Een young adult dat zich afspeelt in Drenthe, daar had ik zin in!
In dit verhaal staat Olivia centraal. Na een niet zo’n leuke gebeurtenis, besluit zij vanaf Schiphol door te reizen naar Drenthe, waar ze besluit om de zomer door te brengen bij haar opa en oma. Daar ontmoet ze het buurmeisje en haar vroegere vriendin Ilse en ze trekken meteen weer met elkaar op.
Wat ik ten eerste zo leuk vind aan dit verhaal, is dat het zich dus afspeelt in Drenthe en dat er ook Drentse woorden en zinnen zijn gebruikt en veel andere herkenbare dingen uit de provincie. Zoals dat mensen uit Drenthe Nederland opdelen in drie delen: boven de rivieren, beneden de rivieren en de Randstad. #Guilty!

Ik vond het ook ergens een soort nadeel hebben. Ik woon zelf in een stad en ik weet niet hoe het eraan toe gaat in kleine dorpjes. Maar het beeld dat ik nu van Drenthe kreeg, was dat het echt bestond uit dorpjes en het boerenleven en dat er niks te beleven valt. Dit vond ik een klein minpuntje, want zelf ervaar ik Drenthe helemaal niet zo. En het wordt al zo vaak als een boerenprovincie gezien

Het verhaal bevat verschillende belangrijke onderwerpen, zoals het ontdekken van je eigen identiteit en ik vond dit prachtig beschreven. Ik vond het een onroerende ontwikkeling en ik stond volop achter Olivia. Dit is een belangrijk boek om te lezen voor veel tieners denk ik!
Ook kwam het onderwerp studiekeuzestress voorbij en dit is niet een onderwerp dat vaak wordt beschreven in young adults, terwijl er zoveel tieners mee strugglen, waaronder ikzelf. Verder werd dyslexie besproken en ook dit onderwerp kom je niet vaak tegen.

De personages vond ik erg goed en ik had er een goed beeld van! Ik was vooral dol op Ilse, zij was wel echt mijn favoriete personage. Zo’n leuke vriendin gun ik iedereen. Olivia had ook een heel fijne vriendinnengroep die haar volledig steunden in haar zelfontplooiingen

Dit is een heerlijk, vlot geschreven verhaal en absoluut een aanrader!

Meer recensies van tessa97