Niet zo geweldig als gehoopt

07 januari 2024
Na wat gegoede verhalen gehoord te hebben over dit boek dacht ik dat ik dit ook moest lezen. Gauw het boek gereserveerd bij de bibliotheek. Natuurlijk helemaal blij toen ik het boek eenmaal in handen had.
Na wat hoofdstukken gelezen te hebben zat ik er nog niet lekker in. Dat is het moment dat ik altijd hoop heb dat de wauw factor nog komt. Maar helaas de wauw factor bleef voor mij uit. Hoewel de meeste lezers dit boek van begin tot eind spannend vinden vond ik dit totaal niet. Het verhaal in de basis kan ik zeker waarderen. De rode draad van het verhaal heeft echt wel de potentie om mij van begin tot eind op het puntje van mijn stoel te laten zitten. Maar mijn aandacht verslapte toch na iedere moord.
Dat na een moord de plaats delict uitvoerig besproken word is top. Ik hou van de gruwelijk details. Hoe gruwelijker hoe beter zelfs. Waar ik mij wel aan stoorde was dat na iedere moord hoofdstukken lang werd besproken hoe Adam in een witte overal stapt, wat de forensisch onderzoekers doen, de gesprekken in het mortuarium met dokter Ross. Voor mij voelde het allemaal teveel van het zelfde. En op den duur voegde het nog maar weinig toe aan het verhaal. In verhouding vond ik dan ook dat ik te weinig las over het onderzoek en waar de rechercheurs nou allemaal mee bezig waren. Het had mij ook zeker meer geboeid als de rechercheurs al eerder een beeld hadden gehad van wie ze zochten. Wat vaker op de goede plek waren geweest maar net te laat. Dat soort dingen die de spanning wel echt opbouwen voor mij.
Op gegeven moment heb ik ook gewoon wat hoofdstukken overgeslagen. En weet je wat? Ik heb helemaal niks gemist. Het was niet nodig om terug te bladeren om te kijken waar het nu precies over ging.
Het plot? Natuurlijk vind ik daar ook wat van. Het was best een goed plot! En daar heb ik mij zeker mee vermaakt. Er is zelfs een kans dat ik het als zeer goed zou bestempelen. Maar dan wel als de laatste hoofdstukken waren weggelaten. Want die laatste hoofdstukken lieten mij toch echt mompelen "ja natuurlijk, ook dat nog".
Toch geef ik het boek drie sterren. Waarom? De schrijfstijl was toch wel erg fijn. Het boek las dan ook lekker weg. En ik wilde toch wel heel graag weten hoe het af zou lopen. Ondanks dat voor mij de spanning regelmatig verslapte heb ik geen moment gedacht om het boek niet uit te lezen.
Laten we ook eerlijk wezen dat mijn leesziel verknipt is en dat het mij in boeken haast niet gruwelijk genoeg kan.