Winnaar beste boek voor jongeren van 2022

thedragonslair 18 december 2022
Wanneer je Lily leest snap je onmiddellijk waarom dit boek verkozen werd tot jongerenboek van het jaar 2022 in Vlaanderen en Nederland. Het verhaal is herkenbaar, onheilspellend en verbazend actueel. Als ik me goed herinner uit het schrijversinterview met Tom De Cock tijdens Flip The Page 2022, was de setting van het verhaal al lang gekozen voor het uitbreken van onze eigen pandemie, wat het boek enkel nog maar relevanter maakt. Door de combinatie van een online leefwereld die jongeren sterk zullen herkennen en een harde realiteit door o.a. klimaatverandering, creëert de schrijver een futuristische dystopie waarvan je als lezer denkt "hé, sta ik daar nu eigenlijk al niet met één been in?". Het is alleszins een behoorlijke wake-up call.

Het verhaal voelt door al deze elementen heel modern aan. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit eerder een boek gelezen waarin het hoofdpersonage een influencer is. Lily is beroemd doordat ze elke dag van kapsel verandert. Kan je het je voorstellen, wat een werk! Ook de representatie vond ik zeer goed uitgewerkt. Zo heeft Lily bijvoorbeeld een handicap zonder dat ze hierdoor gedefinieerd wordt (ze heeft namelijk maar één oog), en zijn er belangrijke LGBTQ+ nevenpersonages.

Lily is maar 14 jaar, wat aan het jongere eind van Young Adult literatuur zit. Door de thematiek en vertelstijl ben ik er echter zeker van dat dit boek ook oudere lezers bekoort (en de prijs die het ontving bevestigt dit natuurlijk). Ik ben 31 en zelf ik heb het verhaal met veel plezier gelezen. En ook ik was even in shock door het eerste hoofdstuk. Ik voel me redelijk naïef achteraf gezien dat ik niet zag aankomen wat er ging gebeuren, maar goed, dat deed ik dus niet.

Ten slotte wou ik ook nog even aanhalen hoe cool het kaftontwerp van deze boeken is. Echt heel gaaf gedaan, en als je de twee eerste delen naast elkaar ziet staan zie je onmiddellijk dat het een prachtige set gaat zijn.

Meer recensies van thedragonslair