Op weg naar een nieuw tijdperk
Thomás Halík, De namiddag van het christendom
In een tijd waarin vele mensen de Kerk de rug toekeren, in een tijd waarin onverschilligheid de grootste bedreiging vormt voor het christendom, begint Halík zijn boek met de vergelijking van de teleurgestelde vissers die, na een nacht hard werken, zonder vangst terugkeren. Jezus riep hen op: ‘Probeer het nog eens. Vaar nu het meer op naar diep water. Daar moeten jullie je netten uitwerpen’. (Lucas 5) Christenen in onze tijd worden in dit boek opgeroepen om af te steken naar dieper water, opmerkzaam te wachten en klaar te staan om te handelen.
In zestien hoofdstukken geeft de schrijver een analyse van de weg die het christendom in vele eeuwen heeft afgelegd, met als kernwoorden, geloof-hoop-liefde, en hoe het nu is aangekomen in de tijd van de Derde Verlichting.
Wat is de identiteit van christelijk geloof: sterven en weer opstaan uit de dood. ‘Maar wie in deze donkere nachten volhardt (in de beproeving van het persoonlijk geloof, maar ook in de collectieve nachten van het geloof in de geschiedenis), zal vroeg of laat het licht van de paasmorgen ervaren, de transformatie van zijn geloof’.
Vandaag, op de drempel van de namiddag van het christendom, moet de Kerk opnieuw een ‘gemeenschap van de weg’ worden, een reisgezelschap dat het pelgrimskarakter van het geloof ontwikkelt om zo over de nieuwe drempel heen te stappen. De Kerk moet levendige spirituele centra opbouwen, knooppunten waaruit we moed en inspiratie kunnen putten voor de weg die voor ons ligt.
Naast de zielzorg voor haar gelovigen, zou net als in de begintijd van het christendom, de diakonia in brede zin, vorm kunnen krijgen. De Kerk als ziekenhuis voor de gezondheid van de samenleving, voor de preventie en diagnose van ziekten die hele samenlevingen aantasten, alsook voor de daarop volgende therapie en revalidatie. De Kerk richt zich op de hele samenleving, maar tevens op de mens in de samenleving door de dienst van persoonlijke geestelijke begeleiding.
De titel van het boek ‘De namiddag van het christendom’ zou de gedachte op kunnen roepen dat de nacht van teloorgang en dood dichtbij is. Het tegendeel geeft Halík in zijn boek dat juist een nieuwe weg beschrijft aan. De nieuwe dag begint in het Bijbelse concept met de avond, als de eerste ster aan de avondhemel verschijnt.
Dit boek staat vol met analyses en diepe gedachten. Bovenstaande beschrijving is slechts een begin van een impressie. Een boek om te lezen, te herlezen, om te doordenken en te bespreken.
Marien Bikker
Marien Bikker