Grijstinten in een periode die vaak als zwart-wit wordt gezien

Tjibbernaut 06 januari 2026
Wie hoopt op een roman waarin de karakters goed uitgediept worden, zal bedrogen uitkomen. Dit boek is meer geschikt voor mensen die op een laagdrempelige wijze meer te weten willen komen over de aanloop naar en het verloop van WW1.

De karakters blijven redelijk oppervlakkig, en de onderlinge verhoudingen worden het meest duidelijk door de manier waarop ze de liefde met elkaar bedrijven. Dat gezegd hebbende wil ik dit boek toch aanraden.

Het belicht het leven van mensen die betrokken zijn bij WW1, vanuit allerlei verschillende perspectieven. Maak kennis met idealisten, opportunisten, helden en anti-helden. Leer meer over de verhoudingen tussen landen tijdens WW1, politieke intriges, het stemrecht voor vrouwen in Groot-Brittanië en de opkomst van Lenin en het Bolsjewisme in Rusland.

Het eindigt tijdens het begin van het interbellum. Het Bolsjewisme heeft voet aan de grond gekregen, onder de nieuwe wereldorde zijn landen herverdeeld, terwijl o.a. Duitsland vernederd en doodarm achterblijft. We weten helaas allen waarvoor dat een voedingsbodem is geweest.

Het boek heeft voor mij grijstinten aangebracht in een kwestie waarvan men snel geneigd is er zwart-wit naar te kijken.

Ik zal dus snel beginnen aan deel twee van deze Century-trilogie.

Meer recensies van Tjibbernaut