Advertentie

De boeken van Thomas Heerma van Voss kenmerken zich door een gevoel van onvermijdelijkheid. Iets dat niet alleen in de personages zit, maar ook in de taal - nauwkeurig en toch heel natuurlijk - die de verhalen vanzelfsprekend voortstuwt. In Condities is dat niet anders.

Vincent Pek is een man van bescheiden ambities, een schrijver die van de pen kan leven en samenwoont met zijn vriendin. Toch is er genoeg mis; met zijn schrijven, met zijn relatie. Dat leidt tot twee interessante spanningsvelden: enerzijds het kiezen tussen vlakke verhalen die hem nooit uit de marges van de literatuur zullen trekken, en het schrijven van een autobiografisch gedragen verhaal (een genre dat Pek veracht) dat volgens zijn uitgever ongetwijfeld tot succes zal leiden. Anderzijds is Peks leven ontwricht door zijn ziekte, wat uiteraard zijn weerslag heeft op zijn relatie, maar gaandeweg het boek zeker niet de enige factor blijkt. Zo gaat Condities meer over de omgang met een chronische ziekte dan om de ziekte zelf, waarbij niet alleen wordt onderzocht hoe een ziekte een mens kan veranderen, maar ook hoe bepaalde karaktertrekken er juist door worden gevoed.

Condities is als geheel niet te zwaarmoedig, doordat het steeds gemankeerdere heden wordt afgewisseld met het hoopvolle verleden, en enkele kleurrijke personages voor ontspanning zorgen. Een sterk boek.

Reacties op: Krachtig verwoorde onvermijdelijkheid

24
Condities - Thomas Heerma Van Voss
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners