Kun je de geschiedenis veranderen?
Buddy Tegenbosch is een vlotte prater. Ik ontmoette hem ooit in Brielle bij een voor jongeren georganiseerde activiteit waarbij ook diverse auteurs zoals Danielle Bakhuis en ook dus Buddy Tegenbosch aanwezig waren. Hij lijkt mij uitermate geschikt om over zijn - best wel opvallend oeuvre - jeugdboeken te praten.
De opening van zijn verhaal doet onmiddellijk denken aan de klassieker van The Beckman 'Kruistocht in spijkerbroek'. Nou zullen huidige lezers de titel hooguit kennen en niet belast zijn met verleden van dat boek. Voor hen is dus relatief een nieuw gegeven.
Het is altijd lastig hoe je iemand naar het verleden laat terugkeren en de wijze waarop is hier enigszins kneuterig, maar daar lijdt het verhaal niet onder.
Jimi komt terecht in new York 2001, inderdaad een dag voor de vreselijke aanslagen aldaar op het WTC waarbij de twee torens instorten nadat er twee vliegtuigen zijn ingevlogen als daad van terrorisme.
Vooraleer we dat weten wordt ook duidelijk dat Jimi als Lucy is geboren. Deze geslachtsverandering is mooi beschreven en ligt er gelukkig niet duimendik bovenop. Het wordt als heel natuurlijk gezien. Een actueel thema anno 2023 en niet een onderwerp waar oudere lezers- zoals ik - mee zijn opgegroeid. Op onze school, die klein is, is dit bij sommige leerlingen ook een belangrijk onderwerp.
Jimi ontmoet Mateo, een jongen waar hij bijzondere gevoelens voor krijgt in die korte tijd en gaat op zoek naar diens vader die op 11 september naar het WTC vertrekt. Hij probeert de mensen te overtuigen van het naderend onheil, want Jimi leeft immers in het verhaal in 2018 en kent de vreselijke gebeurtenissen. Hij probeert de vader van Mateo te overtuigen naar beenden te gaan en te vluchten. Ondertussen is hij naarstig op zoek naar zijn eigen vader. Die moet ook uit het gebouw zien te komen. Dat tweede gedeelte is razend spannend en intens beschreven.
Volgens mij is Buddy Tegenbosch als piloot (of ex-piloot?) ook muzikaal geïnteresseerd. Muziek speelt een grote rol in dit verhaal. Dat had persoonlijk van mij minder prominent kunnen zijn. Ik vind het wat gezocht en geforceerd overkomen. Achterin heeft hij een playlist van de genoemde songs opgenomen.
Het verhaal is het sterkst als hij het liefst de geschiedenis zou herschrijven, want - ik zal die gebeurtenis niet noemen - je wilt een betere afloop.
In totaliteit een ander en verfrissend boek. gekocht voor onze mediatheek. Kijken hoeveel indruk het maakt op de lezers vanaf ca. 14 jaar.
Vier sterren voor weer een goede Tegenbosch.
Vier sterren voor weer een goede Tegenbosch.