Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Slavernijschuld

trafellor 11 januari 2021
In het boek wordt verteld over de Amsterdamse betrokkenheid bij de slavernij zowel via de WIC (West-Indische Companie) als ook de VOC.
In 38 korte hoofdstukken worden door, volgens mij, 38 verschillende auteurs allerlei aspecten behandeld van de betrokkenheid van Amsterdam bij de slavernij en de gevolgen hiervan in de huidige samenleving.
De hoofdstukken zijn goed leesbaar en minder dan 10 blz per hoofdstuk. De onderpen zijn zeer divers: VOC, slaven maar ook kindslaven, opstanden, geld, suiker, Suriname, Berbice, kralenproduktie in Amsterdam als betaalmiddel, abolitionisme, herdenking etc.
In het boek zit geen echte samenhang. Het ene hoofdstuk bevat conclusies, het andere niet. In het ene hoofdstuk kan de auteur professionele afstandelijkheid van zijn onderwerp bewaren, in een ander hoofdstuk kan de auteur van dat hoofdstuk dit niet opbrengen. De auteurs gebruiken wel bronverwijzingen. Dit heeft echter niet zoveel zin als de auteur vrijwel alleen naar eigen werk verwijst. (H.E. Lamur doet dit in H10). Ook doet het vreemd aan contractarbeid min of meer gelijkgesteld wordt aan slavernij.
De Amsterdamse betrokkenheid staat centraal, en het is dan ook geen wonder dat zeer veel Amsterdammers de revu passeren. Heel veel bestuurders, notabelen, kooplieden zijn bij de slavernij betrokken geweest en hebben er aan verdiend en indirect ook heel veel gewone Amsterdammers die voor hun werk afhankelijk waren van de slavernij, slavenhandel en scheepvaart op de koloniën etc.
Het grote manco van dit boek is dat er geen enkele historische context aanwezig. Waren Amsterdammers erger bij de slavernij betrokken dan andere steden? In absolute aantallen zeker omdat Amsterdam veruit de grootste stad van Nederland was maar procentueel??
Ook is er totaal geen beschrijving van het tijdsbeeld. Waar was er slavernij. Welke landen deden het. Hoe kwam men aan slaven. Het is erg geschreven vanuit morele gelijk van het denken op dit moment. Om een indruk te krijgen van de slavernij in al zijn facetten kun je beter het boek van Dick Harrison, "De geschiedenis van de slavernij" lezen. Voor het Nederlands aantal in de slavernij is het boek van P.C.Emmer, "Geschiedenis van de Nederlandse slavernij"
Het is heel goed om je geschiedenis goed te kennen en zeker aardig om te weten wat Amsterdam er mee te maken had, maar er is geen enkel getal dat aangeeft hoeveel procent uit de slavernij kwam.
De laatste hoofdstukken gaan over de huidige verwerking van de slavernij door Nederland. Dit is niet zozeer geschiedenis als wel de hedendaagse discussie te beschrijven.

Al met al geen echte aanrader

Reageer op deze recensie

Meer recensies van trafellor

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.