Spannend, ontroerend, gruwelijk.. een boek dat je niet snel vergeet!

Wegdromeninboeken 29 januari 2026
Ik heb in de afgelopen jaren al talloze boeken gelezen over verzetsheldinnen en deze verhalen blijven mij intrigeren. Zo ook dit ongelofelijke, maar waargebeurde verhaal over Nancy Wake, die onder vier verschillende codenamen de nazi's wist te saboteren tijdens de 2e WO. Je leert haar kennen als een pittige, Australische journaliste, wonend in Parijs, die zich aansluit bij het Franse verzet in de jaren '30.

Als ‘Lucienne’ smokkelt ze mensen en documenten over de grens. Bij de Gestapo staat ze bekend als ‘De Witte Muis’. Als ‘Hélène’ vlucht ze naar Groot-Brittannië en als ‘Madame Andrée’ verovert ze het Franse verzet. Het is een vrouw met lef, bravoure, vastberadenheid en een enorme moed.

Als je de cover leest denk je, hoe ga je de draad vasthouden als je 4 verschillende verhaallijnen gaat lezen over een persoon, maar wat heeft Ariel Lawhon dit verhaal knap neergezet! De verschillende verhaallijnen gaan naadloos in elkaar over en zodra je in dit boek begint te lezen ben je getriggerd en wil je doorlezen.

De schrijfster heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het leven van Nancy Wake en heeft met het schrijven van deze roman een zo betrouwbaar mogelijk beeld geschetst van haar ware persoonlijkheid. Nancy was een vrouw die erom bekend stond dat ze vloeken en drankgebruik niet schuwde. Het is daarom goed om hierbij te vermelden dat dit ook terugkomt in het verhaal, hoewel er geen expliciete vloeken in het boek staan. In haar nawoord legt Ariel Lawhon haar keus uit om ook hiermee zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van Nancy's leven te blijven.

Kortom, dit boek is spannend, ontroerend, aangrijpend en soms ook gruwelijk om te lezen. Dan te beseffen dat het vrijwel helemaal gebaseerd is op waargebeurde feiten zorgt ervoor dat je gewoon even stil bent als je dit boek dichtslaat.

Meer recensies van Wegdromeninboeken