Mooie ontdekkingen tussen heel veel ballast

Welzen 30 november 2023
Ik hou van de verhalen over de opkomt van artiesten, schrijvers, schilders en bandjes die heel groot worden. De eerste jaren van onzekerheid, het zoeken, de obsessies en uiteindelijk de eerste succesvolle stappen. Veel biografieën lijken op eredivisiewedstrijden: een saaie tweede helft. Deze ook: te veel opsommingen, setlijstjes, optredens, namen van passerende muzikanten. Een strenge redacteur had de helft uit het boek gesneden en dan was het een prachtige bio.
De echte pareltjes vergeet je door de vele uitwijdingen. En die waren er wel: de mooie observaties van enkele geweldige nummers, de eigenzinnige karakter van Fagen en Becker. Ik ging langzaam door dit boek. Niet alleen door de vele details, maar vooral omdat ik steeds terug ging naar de nummers van Steely Dan, en Fagen en Becker solo. Altijd weer nieuwe ontdekkingen in hun muziek. En sommige van de albums die ze produceerden zijn geweldige nieuwe ontdekkingen. Uiteindelijk dus toch een dikke voldoende voor dit boek, omdat het me nieuw en oude muzikale ontdekkingen bracht. En voor die mooie eerste helft natuurlijk.

Meer recensies van Welzen