recensie de alchemist

willemvanrijn 12 december 2022
Recensie De alchemist.
Schrijver= Paulo Coelho

De alchemist van Paulo Coelho is een boek dat bij heel veel mensen bekend is. Het is een zeer beroemde roman die op meerdere scholen verplicht is om te lezen. Ik had het boek zelf nog niet gelezen en toen ik hem voor school moest lezen kwam ik erachter dat ik het wel interessant vond.
Waarover gaat het boek? Een jonge Spaanse herder had twee keer achter elkaar dezelfde droom. In de piramiden van Egypte moeten er schatten op hem wachten. Die dromen waren het begin van zijn lange reis, die hem naar verschillende paden en mensen leidde.
De titel verwijst naar de alchemist die Santiago hielp reizen naar de piramides en naar zijn eigen hart. Het verhaal speelt zich af in Andalusië en Noord-Afrika. De auteur schetst de islam als een tolerante cultuur. Dit is gedeeltelijk waar, maar er is iets tegen in het geval van zelfmoordaanslagen. De auteur schildert het christendom ook af als een tolerante cultuur, wat niet altijd het geval was. Het maatschappelijke beeld is op andere manieren representatief. Dit boek is erg origineel. Ik heb nog nooit een boek gelezen met zo'n nadruk op filosofie. De sfeer in het boek is ook heel bijzonder. Er is geen echt conflict tussen het christendom en de islam, wat de hele tijd in de echte wereld gebeurt. Deze tekst heeft voor mij een hoge nieuwigheidswaarde. Ik heb nog nooit zo'n wereld gezien.
Het onderwerp van dit boek is een bepaalde filosofische kijk op alles. Dit thema wordt toegelicht aan de hand van sub thema’s als liefde en avontuur. Het thema is anders dan wat ik gewend ben, maar ik vind het wel leuk. Ik vond De Alchemist een heel interessant boek. Het gaf me een perspectief dat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Had niet verwacht een goed boek te vinden, maar ik moest van gedachten veranderen. Ik vind dit een heel fijn boek om te lezen en kan het iedereen aanraden. De auteur laat duidelijk zien hoe onzeker we als mens zijn en hoezeer we geneigd zijn vast te houden aan dingen die niet veranderen. Als gevolg hiervan zullen we nooit in staat zijn om onze dromen na te jagen en ze te verwezenlijken. Het boek is een braziliaans boek dat vertaald is naar het Nederlands. Ik vind dat dit boek verfilmd zou moeten worden, want ik denk dat veel mensen het als film interessanter zouden vinden dan als boek en mensen zullen als ze de film hebben gezien ook sneller het boek lezen.