'n Briljante thriller!

Wilma de Korte 10 december 2025
'Dodelijk algoritme' is een thriller waarin rechercheur Iris Rigter zowel zakelijk als privé voor grote uitdagingen komt te staan.
Zakelijk is daar de moord op techmiljonair Victor Kranenburg. Het door zijn bedrijf NeuroLink ontwikkelende AI-platform dreigt door zijn hebzucht naar macht in verkeerde handen te vallen. Het antwoord op de vraag wie hem vermoord heeft, lijkt daarom verre van eenvoudig te zijn.

Privé 'worstelt' Iris met de relatie met puberzoon Spike. Na haar scheiding kan Iris niets meer goed doen.
Als de moeizame relatie met haar moeder dan ook nog 'explodeert', kan Iris niets anders dan tot het uiterste gaan om de moordzaak op te lossen.
Met gevaar voor eigen leven....

Al gelijk vanaf de proloog zat ik in het verhaal.
Spanning, actie en sterke personages nemen je mee naar een machtig strijdtoneel waar schending van privacy en misbruik van gegevens de boventoon voert.
Een AI-platform wat (wereld)macht geeft en daardoor levensgevaarlijk wordt.

Interessant vond ik de technische wereld rondom AI.
De ruimte die dit in het verhaal inneemt, is precies goed en leidt absoluut niet af.
De nodige vaart blijft behouden door een aantal ijzersterke plottwists.

De schrijver weet de spanning tot het einde toe op te bouwen tot een verrassend en briljant einde.
Het privéleven van Iris loopt als een rode draad door het verhaal heen en verbindt de losse stukjes tot één geheel.

'Dodelijk Algoritme' heeft me echt verrast en verdient absoluut een podium in de Nederlandse thrillerwereld.

'n Briljante thriller met een hedendaags onderwerp wat stof tot nadenken geeft.

Stap jij in de wereld van AI?

Meer recensies van Wilma de Korte