Advertentie

Via Kok Boekencentrum gelezen.

Vier mensen dragen allemaal een geheim met zich mee. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, een tijd vol angst en leugens, kruisen hun wegen elkaar. De Italiaanse Stefano, de Duitse Erich, Georg en Rosalind en dan is er ook nog Michal, het vierjarige weesjongetje. Allemaal getekend door de oorlog en onzeker over hun plek in de verwoeste wereld om hen heen.

Stefano is op weg terug naar zijn moederland Italië als hij tussen de puinhopen van een verwoest dorp een jongetje aantreft naast het lichaam van zijn dode moeder. Hij ontfermt zich over het weesjongetje met de bedoeling hem later over te dragen aan een vluchtelingenkamp van de geallieerden. Ze zoeken voor de nacht onderdak in een schijnbaar verlaten huis aan de rivier, maar het huis is verre van verlaten. Het wordt bewoond door Erich, een voormalige Duitse soldaat. In het huis ernaast woont de schuchtere Rosalind, met haar oorlogsinvalide echtgenoot Georg. En wie is toch die geheimzinnige mooie vrouw op een foto in het huis? En van wie is het grafje op de heuvel?

De oorlog komt heel dicht bij in dit boek. De vorige roman van Gemma Liviero (Scherven van hoop) was al behoorlijk schokkend, maar dit boek gaat nog een stap verder. Het is een emotionele en hartverscheurende roman vol geheimen, leugens en verraad waarin niets is wat het lijkt.

Want wat een achtbaan aan gebeurtenissen, gevoelens en voor je idee soms ongelofelijke situaties zitten in deze roman. Het is ontzettend knap geschreven, Liviero schrijft heel beeldend. Boordevol wendingen die je als lezer steeds op het verkeerde been zetten maken het een heel intense leeservaring, intrigerend maar regelmatig ook op het sombere af. Het verhaal leest als een thriller en door de steeds wisselende tijd en persoon moet je je hoofd er goed bij houden. Ik moest mezelf soms dwingen om door te lezen, want het was af en toe een behoorlijk heftige ervaring om in de hoofden van de hoofdpersonen te zitten, waarvan de één nog gruwelijker ervaringen met zich meedraagt dan de ander. Gaandeweg het verhaal komt de waarheid aan het licht: de keuzes die ze hebben gemaakt, de redenen waarom ze dingen hebben gedaan (of gelaten) en de gevolgen daarvan.

Reacties op: Heftig en indringend

31
Ik laat je niet achter - Gemma Liviero
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker