Woensdagvoorleestip: ook lekker alleen zijn mag er wezen
Prentenboekmaker en illustrator Miriam Bos schreef haar eerste prentenboek in 2022, Help! Een verrassing! Het verhaal over het introverte vosje August en de extroverte eekhoorn Suusje werd Prentenboek van het Jaar in 2024 en inspireerde nog veel meer avonturen. Zo ook Lekker alleen!, waarin August zijn selfcare-dagje helemaal tot in de details heeft uitgedacht en voorbereid, met een boek en lekkers in zijn knus ingerichte boshut. Zijn vriendinnetje Suusje komt hem verrassen met haar gezelschap, maar daar zit August helemaal niet op te wachten. Hij had er juist zo'n zin in! Of je nu een extravert of introvert (voorlees)kind naast je hebt zitten, de vriendjes zijn een feest van herkenning. Vooral in hun botsingen, want wat de een wil doen, is niet per se wat de ander wil. De twee zijn heel verschillend en daar leren August en Suus beiden mee omgaan.
Het fijne aan een prentenboek als Lekker alleen! is dat het ruimte geeft aan introverte kinderen in een extraverte wereld. Er bestaan veel tips en trucs om extraverter te worden, maar andersom wordt er veel minder ruimte gegeven. Door te laten zien wat August nodig heeft, laat Miriam Bos al aan jonge kinderen zien dat het oké is om je grenzen aan te geven. Suus komt August lekker-alleen-dag verstoren met haar enthousiasme en ziet al snel in dat ze dat eigenlijk niet had moeten doen. Ze maakt het goed door al hun dierenvrienden op te trommelen en de hut weer mooi in te richten. Ze maakt hem zelfs groter en mooier. Om een keer met z'n allen in te spelen, maar nú natuurlijk niet, want nu laten ze August alleen om lekker te lezen. Daarmee is het duidelijk dat Augusts wens om alleen te zijn er ook mag zijn, en voelt hij de ruimte om zijn vriendjes de volgende keer wél uit te nodigen om in de hut te spelen.
Miriam Bos is dol op de natuur. Het is een belangrijk thema in haar prentenboeken en op de achtergrond altijd aanwezig. De vele kleuren spatten van de pagina's en overal zijn wel planten, dieren of vruchten te zien. Daarnaast weet ze hoe een lekker-alleen-dagje eruit hoort te zien, met kussens, dekens, lampjes, thee, aardbeien en natuurlijk een boek. Het voelt er meteen knus, zodat het goed overkomt als Suusje per ongeluk de hut sloopt in haar enthousiasme. Op de pagina's valt ontzettend veel te zien en daar biedt de tekst ruimte voor. Die bestaat uit korte zinnetjes, niet te veel per pagina. De eerste helft van het verhaal bestaat uit een grappig raadsel, want waar wij al weten dat Suusje in de buurt is, krabt August zich op zijn hoofd over de verdwenen aardbeien en vermiste boek. De tweede helft staat in het teken van leren geven en nemen. Dit kleurrijke prentenboek over elkaar accepteren hoort op elke boekenplank thuis.
Ook leuk om te lezen | Twee gloednieuwe verhalen in 2026 voor Geef een boek cadeau
Thema's
Jezelf zijn, vriendschap, goedmaken, introvert.
Leeftijd
Dit prentenboek kun je al vanaf jonge leeftijd voorlezen dankzij de korte zinnetjes en heldere tekst. Zoeken naar Suusje is voor elke leeftijd leuk en begrijpen hoe het voelt als een ander je persoonlijke ruimte binnenkomt is al jong te snappen. Vanaf een jaar of vier wordt het echt relevant, omdat kinderen dan veel meer interactie hebben met de buitenwereld, het voldoen aan verwachtingen en het voelen van groepsdruk onstaat. Hier komt het thema echt tot zijn recht.
Hoe lees je dit voor?
Lekker alleen! is in de eerste plaats een heerlijk voorleesboek dat je telkens weer opnieuw kunt lezen. Van de grappige capriolen van Suusje tot de ineenstortende hut en het gezamenlijk opbouwen om het weer goed te maken. Je kunt van alles aanwijzen en ontdekken, maar daarnaast kun je met dit prentenboek het gesprek aangaan over gevoelens, het aangeven van je persoonlijke grenzen en de verwachtingen van anderen. Lekker alleen! laat zien dat als we duidelijk zijn naar elkaar over onze behoeften, we elkaar begrijpen.
Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Elke woensdag tippen Hebban en De Nationale Voorleesdagen een nieuw voorleesboek. Volg het Hebban-account van de Woensdagvoorleestip om niets te missen.