Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een te vroeg gestorven schrijfster

woutvisser3831 04 februari 2024
Laurie Langenbach (1947-1984) leeft vooral voort, omdat ze het liefje was van Wally Tax -- de muzikaal zeer begaafde zanger van de legendarische Amsterdamse Sixties-popgroep the Outsiders.

Wat niet helemaal zuiver is: Laurie kon schrijven, ze heeft alleen niet de tijd gekregen om haar schrijverstalent goed te ontwikkelen. We moeten het helaas doen met (onder meer) twee romans en een verhalenbundel, die in 1977-1981 verschenen.

Journalist Rutger Vahl kwam via zijn studies over Wally Tax bij Laurie terecht, en heeft ook haar leven grondig uitgepluist. En in dit boek weergegeven. Het is een goede biografie, gevolgd door een aantal Langenbach-brieven en Laurie's eerste roman 'Geheime Liefde'.

Laurie Langenbach was een duidelijke vertegenwoordigster van de Babyboom-generatie, de Nederlanders geboren tussen 1945 en 1955. Alhoewel Nederlander ... Laurie groeide op in landen als Indonesië en Libië, en kwam pas in haar late jeugd naar Nederland. Eerst in Den Haag, dat ze al snel inruilde voor het vrijdenkende Amsterdam. Daar ontwikkelde ze haar journalistieke talenten.

Biograaf Vahl gaat ook in op Laurie Langenbach's schrijfkunst. Steekwoorden: eerlijk, openhartig, en sterk autobiografisch. Het hart op de tong zogezegd, waarbij Laurie's uitgebreide amoureuze & seksuele belevenissen royale aandacht krijgen.

Wat u hiervan ook mag denken: zoals gezegd kon Laurie Langenbach schrijven. Wat al blijkt uit haar debuut 'Geheime Liefde', uit 1977: een roman-met-onvolkomenheden. De lezer krijgt het gevoel dat Laurie haar boodschap ook met een zuiniger taalgebruik had kunnen overbrengen. Desondanks blijft Laurie de aandacht van de lezer boeien, 182 bladzijden lang.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van woutvisser3831

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.