Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Monumentale biografie over een monumentale vorst

woutvisser3831 24 april 2024
Schrijver Johan op de Beeck waagde zich aan een biografie van de sterk omstreden Belgische koning Leopold II (1835-1909). En is daarin alleszins geslaagd.

In zijn uitstekende boek behandelt Op de Beeck systematisch alle aspecten van deze koning. Zoals zijn scherpe politieke inzicht, zijn mensenkennis, zijn zakentalent, zijn rusteloze ambitie, en zijn architectonische visie. Meer privé: zijn niet-geslaagde huwelijk, zijn talloze seksuele avonturen, zijn zuinigheid, zijn vaderschap en zijn gezondheid.

Leopold II gokte met de ontwikkeling van Congo, en hij gokte goed: na enkele tientallen jaren verliesgevend te zijn geweest, werd Congo dankzij de export van rubber één van de meest winstgevende koloniën ter wereld. Met dank aan de opkomende auto-industrie, die veel rubberbanden vereiste (wat ten tijde van Congo's stichting niet kon worden voorzien).

Leopold II transformeerde Brussel van een saaie provinciestad tot het 'Petit Paris' van onze dagen. Zijn architectonische & stedenbouwkundige talenten waren boven iedere twijfel verheven.

Leopold II haalde het geld voor zijn stadsontwikkeling uit Congo. Via een waar economisch schrikbewind onder de lokale zwarthuidge bevolking. Waarop hij al tijdens zijn regering werd aangesproken, en waarvoor hij tegenwoordig zeer kritisch wordt beschouwd. Zijn voorbeeld was de Nederlandse exploitatie van het Indonesische eiland Java, in de destijds Nederlandse kolonie Nederlandsch-Indië.

Johan op de Beeck wijst er nadrukkelijk op, dat koloniale mogendheid België in Congo hetzelfde deed wat andere koloniale mogendheden deden. We noemden in dit opzicht Nederland al, maar hetzelfde geldt zeker ook voor Engeland, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Spanje. Ik zeg dit niet om het mensonterende wanbeleid goed te praten, maar om dit beleid in de context van Leopold II's tijd te zetten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van woutvisser3831

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?