Advertentie
    Yvie Hebban Recensent

Journalist Matthew weet niet beter dan dat zijn vader 20 jaar geleden verdween en hoewel het gemis in fases nog erg aanwezig is, is het toch een gesloten hoofdstuk. Zijn wereld staat dan ook op zijn kop als hij een brief krijgt die afkomstig lijkt te zijn van zijn vader.. Terwijl hij samen met Turpaarnaq de waarheid probeert te achterhalen, komt zijn halfzusje Arnaq in de problemen en wordt ontvoerd. Natuurlijk verdwijnt de zoektocht naar Tom wat naar de achtergrond en is Matthews eerste prioriteit om Arnaq te vinden. Maar dan lijkt het erop dat de twee zaken behoorlijk samenhangen...

Koude Angst is het tweede deel in de reeks waarin Matthew en Tupaarnaq de hoofdrol vertolken. Hoewel de boeken afzonderlijk van elkaar te lezen zijn, is het voor je eigen rust wel handiger om met Meisje zonder Huid te beginnen. Het verhaal gaat namelijk verder waar het gebleven was en er wordt niet geschroomd om terugblikken in Koude Angst te benoemen. Door eerst Meisje zonder Huid te lezen, maak je het jezelf gewoon net iets makkelijker. De ietwat lastige namen zijn makkelijker te plaatsen doordat je ze herkent. Daarbij liggen zowel het tempo als de complexiteit van Koude Angst een treetje hoger.

De auteur legt niets voor het oprapen neer en zorgt voor een aantal fijne hindernissen in zijn verhaal. Deze hindernissen zetten je zelf aan het werk en hierdoor wordt Koude Angst een pareltje voor de puzzelaars. Als je liever een verhaal hebt wat meer uitgekauwd is, is het aan te raden om naar een ander boek te zoeken. Want het verhaal is complex. Hoewel sommige elementen net wat te ver doordacht zijn, weet Nordbo het toch altijd geloofwaardig te houden. Spanning voert niet de boventoon, maar er is wel genoeg actie om te lezer aan de bladzijden gekluisterd te houden en de combinatie met de netelige verhaallijnen maakt het vanzelf spannend.

De auteur neemt je mee op wereldreis naar het karige Groenland en vertelt ons tussen de regels door over de typische gebruiken van het land. Hoewel die over het algemeen ver van ons Westerse bedje vandaan staan, weet hij ze toch over te brengen. Zeehondenjacht is een belangrijk levensbestaan voor Groenlanders, maar voor ons toch wel lastig voor te stellen. Nordo legt het op een fijne en visuele manier uit.

De karakters zijn interessant. Ze zijn duidelijk getekend en hebben in het dagelijkse leven weleens moeite met de gevolgen van wat ze in het verleden is overkomen. Vooral Tupaarnaq komt een aantal keer voor een moeilijke keuze te staan. Haar dilemma's komen tot leven en je voelt met haar mee. Je snapt haar beweegredenen, terwijl je eigenlijk tegelijkertijd wil uitschreeuwen dat ze moet nadenken. Maar ook de rest van de personages zijn niet saai en eenzijdig. Het verschil tussen goed en kwaad is maar een dun lijntje en Nordo weet meerdere keren bijzonder goede situaties te schetsen waardoor je zelf gaat twijfelen. Het speelt in om na te denken over de keuzes die je zelf zou maken.

Koude Angst is een thriller die net even anders in elkaar steekt dan het gros en daarmee weet de auteur zich te onderscheiden. Tere zieltjes zouden zich hier beter niet aan kunnen wagen, omdat de gedetailleerde omschrijvingen wellicht een onuitwisbare afdruk in het geheugen achterlaten. Toch zijn de details ook een pluspunt van het boek. Door de levenswijze van Groenlanders en omgevingen zo expliciet verwoorden, is alles net een tikkeltje intenser en voelt het soms alsof je zelf in de ijzige kou loopt.

Reacties op: Heerlijk boek

234
Koude angst - Mads Peder Nordbo
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners