Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Aartsrivaal brengt alles in stelling voor de eindstrijd

Aartsrivaal is het vervolg op Alter Ego, het eerste deel in Marissa Meyers nieuwste serie over superhelden en schurken. De vertaling is wederom in de vaardige handen van Sandra Hessels. Oorspronkelijk zou The Renegades een duologie worden, het zal geen enkele fan verbazen dat dit de auteur niet is gelukt. Dat maakt van Aartsrivaal een tussendeel dat de plotlijnen in stelling moet brengen voor Supernova dat eind dit jaar zal verschijnen.  

Nova’s undercoveroperatie is, dankzij haar in scène gezette dood aan het eind van Alter Ego, in wat rustiger vaarwater gekomen. De vertrouwensrelatie tussen haar en de Rebellen verdiept zich, wat haar de mogelijkheid biedt rond te snuffelen binnen hun hoofdkwartier. Onverminderd gevoed door haar wraakgevoelens zoekt Nova op de afdeling artefacten naar creatieve manieren om de Anarchisten van dienst te kunnen zijn. Aan dit betrekkelijke gevoel van veiligheid komt een einde wanneer de Rebellen hun nieuwste wapen introduceren: Agent N, een serum dat eenmaal toegediend elke superkracht permanent zal neutraliseren. Elk Rebellenteam zal worden uitgerust met het middel zodat naar eigen inzicht tegenstanders kunnen worden uitgeschakeld. Adrian en Nova vinden elkaar in hun gedeelde bezorgdheid, maar tegelijkertijd realiseert Nova zich wat Agent N. kan betekenen voor het machtsevenwicht tussen de Rebellen en Anarchisten.  

Om haar plannen ten uitvoer te brengen zal Nova nog hechter moeten worden met Adrian, voor wie ze al gevaarlijk veel begint te voelen. Inmiddels bevindt ze zich in een onmogelijke positie, in aantallen is de strijd ongelijk en wanneer ze bij Adrian is wordt het steeds moeilijker vast te houden aan haar dubbelrol. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, er lijkt geen toekomst mogelijk te zijn waarin plaats is voor zowel Adrian als haar idealen. De romantiek tussen hen komt daardoor maar moeilijk op gang, dat Adrian niet erg doortastend is helpt wat dat betreft ook niet mee. Het om elkaar heen draaien van de hoofdpersonen neemt veel ruimte in ten koste van de talloze interessante randpersonages. Terwijl Nova de Anarchisten weer in het zadel probeert te krijgen, zitten haar vrienden thuis vrijwel niets te doen. Adrian heeft het druk met Nova het hof maken en zijn vermeende heldenmoed, terwijl de rest van zijn team zich in de periferie ophoudt. Gelukkig introduceert de auteur een nieuw personage met Callum, die met zijn persoonlijkheid en talent de strijd tussen goed en kwaad overstijgt.  

Wat thematiek betreft zet Marissa Meyer een tandje bij en gaat ze in dit boek wat dieper. Wanneer onder het oog van een juichende menigte een schurk zijn krachten wordt ontnomen lijken mensenrechten in het geding te komen en de gevaren van gecentreerde macht de boventoon te voeren. Net als in het eerste boek, duurt het een tijdje voordat de verhaallijnen, romantiek en intriges op gang komen. Eenmaal het geval, dan dendert het verhaal voort om samen te komen in een finale waarbij de lezer op het puntje van de stoel zal zitten. Nova waagt zich als Nachtmerrie in het hol van de leeuw om dat ene allesbepalende artefact te bemachtigen, maar de verliezen zijn groot en Nova’s situatie uitzichtlozer dan ooit.  

Aartsrivaal sleept de lezer opnieuw mee in de wereld van Nova en Adrians helden en schurken en is naast een genot om te lezen, de opmaat naar wat zonder twijfel een spectaculair slot zal worden.      

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anneke van Ieperen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.