Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Beslist geen onverdienstelijk debuut

Anneke van Ieperen 01 augustus 2017

In 2014 besloot de Utrechtse Sanne de Bock om naast haar studie geneeskunde eindelijk gehoor te geven aan de drang om haar fantasie de vrije loop te laten. Volgens eigen zeggen is ze ambitieus genoeg om een trilogie te schrijven. Twee jaar geleden was het eerste deel in ‘De strijd om Aera voltooid en vond ze door middel van Slagboom, een crowdfundingplatform van uitgeverij Palmslag, een weg om haar boek te financieren. Begin dit jaar was de publicatie van Verraad een feit.  

Lang geleden was Aera een welvarend koninkrijk. Door gebeurtenissen die niemand zich nog kan herinneren is het land verdeeld geraakt in een Noorder en Zuider koninkrijk die elkaar naar het leven staan. Het leven is hard voor de inwoners, ze zijn verplicht om wekelijks op Offerdag een groot deel van hun bezittingen te schenken aan de koning en zijn strijdmacht. In een ziekenhuis ontwaakt Alanna, een jonge vrouw die niet meer weet wie ze is of waar ze vandaan komt. Naast haar bed zit Trojan, een man die beweert haar vriend te zijn en haar vertelt dat haar leven in gevaar is. Samen duiken ze onder om aan het oog van de Tuchtwachters te ontsnappen. Wanhopig probeert Alanna haar herinneringen terug te vinden terwijl ze steeds meer leert over haar wereld waarin slechts plaats lijkt te zijn voor onderdrukking van de massa.  

In de proloog wordt door een ik-persoon een korte schets gegeven van het land Aera en zijn tweedeling in een Noorder en Zuider koninkrijk. Voor de lezer een heel overzichtelijk startpunt om de wereld van Aera te begrijpen; in de loop van het verhaal komen er echter weinig nieuwe elementen bij waardoor de worldbuilding in Verraad wat oppervlakkig blijft. Het boek begint aantrekkelijk op een aantrekkelijke manier met een jonge vrouw die met geheugenverlies wakker wordt in het ziekenhuis en op de vlucht slaat. Na deze sterke opening zakt het verhaal wat in en duurt het een poosje voordat het tempo weer wordt opgepakt. Het geheugenverlies van Alanna wordt door de auteur geloofwaardig neergezet en maakt dat de lezer gemakkelijk sympathie opvat voor dit personage. Ook de plot steekt netjes in elkaar en na een enerverend einde is het boek mooi afgesloten, maar biedt tegelijkertijd ook aanknopingspunten voor het vervolg.  

De manier van schrijven van Sanne de Bock is over het algemeen heel soepel, met name de dialogen zijn realistisch en doen spontaan aan. Anderzijds komt er nu en dan een zin voorbij als ‘De geur van ontsmettingsmiddel dreunde tegen haar slapen als een vuist van noodlottigheid’ wat enigszins geforceerd aan doet. Om iets te benadrukken maakt de auteur ook regelmatig gebruik van hoofdletters in de dialoog, dit leest niet prettig en doet schreeuwerig aan. In Verraad zijn thema’s verwerkt waarin jongeren zich zeker zullen kunnen herkennen. Onrechtvaardigheid en de gevoelde onmacht om zaken te kunnen beïnvloeden, het vinden van een eigen plek en het willen ingaan tegen de passiviteit van de massa. Hoe ontwikkel je een eigen identiteit in een wereld die hard is en waar nauwelijks plaats is voor individualiteit?  

‘Er was iets veranderd en het duurde een tijdje voordat ze besefte dat het haar eigen perceptie van de werkelijkheid was. Ze was een nieuweling in een oude wereld, niet op de hoogte van de plaats die zij erin hoorde te bekleden.’  

Sanne de Bock heeft met Verraad beslist geen onverdienstelijk debuut geschreven en er is ruimte voor groei. Wanneer ze haar gehele schrijfstijl net zo vlot kan krijgen als haar dialogen en ze de wereld van Aera nog verder uitbouwt kan ‘De strijd om Aera een hele interessante serie worden.      

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anneke van Ieperen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.