Advertentie

Kleine meisjes kunnen er maar beter uitzien als jongetjes, oudere meisjes bij voorkeur zo onaantrekkelijk mogelijk en mooie meisjes worden met opzet lelijk gemaakt. Door de moeders of door schoonheidsspecialiste Ruth, die eerder voor lelijkheidspecialiste door kan gaan. Nagellak en make-up worden voor het verlaten van de salon alweer verwijderd. En dat is allemaal niet voor niets. Een meisje dat er een beetje leuk uitziet loopt in het woeste Guerrero een grote kans ontvoerd te worden door criminele Mexicaanse bendes, die zich naast de drugshandel ook met prostitutie bezighouden.
De moeder van Ladydi heeft weinig verwachtingen meer van het leven. Haar man stuurde aanvankelijk nog een deel van het geld dat hij in de lokale toeristenindustrie of in Amerika verdiende. Nu redt zij zich vooral nog door -vaak onzinnige spullen- te stelen en brengt zij een groot deel van de dag met een bierfles in de hand door. Verbitterd en in de wetenschap dat haar overspelige man nooit meer terug zal komen. En dat terwijl Maria, een meisje uit het dorp met een hazenlip, steeds meer op haar man begint te lijken. Het feit dat Ladydi een halfzusje blijkt te hebben, kan haar in woede doen ontsteken.
Ondertussen gaat het leven voor Ladydi verder. Verder dan het gat in de grond waarin zij zich soms voor de bendes moet verbergen. Even lijkt het lot een betere toekomst voor haar in petto te hebben. Maar dat zou wat al te mooi zijn. Toch is zelfs in de gevangenis, een plaats waar de waarde van vrouwen op wrange wijze wordt onderstreept, niet alle hoop vervlogen.
Betrokken tot in de diepste vezels en heel mooi opgeschreven.

Reacties op: Waardevolle en waardeloze meisjes