Advertentie

Met heel mooi taalgebruik wordt het leven beschreven van Andreas Egger. Van ongeveer 4 jarig zwijgzaam jongetje, die onderdak krijgt bij familie Kranzstocker, tot een ongeveer 79-jarige oude man, die wat vergeetachtig wordt.
Na een ongeluk in zijn jeugd, zijn de herinneringen aan zijn kinderjaren rafelig en bestaat uit kleine brokken. Onwetendheid in hoe alles hoort en moet, dit ook niet durven en willen vragen, maakt het beeld van de jongen in eerste instantie als zielig.
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de bergen van Oostenrijk, als ook het dal waar het kleine dorp ligt.
Zijn gewoon doen wat hem als persoon goed lijkt, maar ook zijn sterke lijf en zijn doorzettingsvermogen, maakt hem tot wat hij is. Een intrigerende (jonge) man die zijn leven lijdt met zijn eigen rede en doen.
Veel praten doet hij niet, hij vindt het moeilijk om uit te drukken wat hij voelt, wat hij wil weten of hoe hij iets moet/kan zeggen. Toch wordt zijn nuchtere kijk op alles af en toe op een komische manier tot uitdrukking gebracht. Hierdoor komt er tijdens het lezen een glimlach op je gelaat. Een voorbeeld hiervan is als iemand hem schreeuwend manier verbaasd vraagt: Ziet u dat dan niet hoe schitterend het hier is? Waarop Egger antwoord: Alles goed en wel, maar het gaat zo regenen en als de grond glibberig wordt, is het mooie er wel van af.
Ook het werken bij het aanleggen van kabelbanen op de berg maakt hem wat hij is, een man die sterk is en met zijn (zogenaamde hadicap) net zo goed kan werken als ieder ander. Hij is wel een persoon die wil bewijzen dat hij het kan.
Mijn gevoel van Egger is, dat het een simpele, sterke man is, die toch wel gecompliceerd in elkaar zit.
Waarom een page-turner?
Een heel leven is een verhaal die beschreven is door herinneringen van belang voor Egger, de hoofdpersoon.
Iets kleins is waardevol voor Egger en een houvast in zijn leven.
Een klein deel van het boek speelt zich af in een kamp in Rusland tijdens de tweede wereld oorlog. Ook hier blijft Egger een zwijgzame man met een enorm doorzettingsvermogen, die door de kracht in zijn lijf het kamp overleeft. Ook zijn herinneringen maken hem tot doel terug te kunnen naar Oostenrijk.
Dit boek is niet een start met aan het eind van het boek de oplossing.

Reacties op: Page turner

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 34,25
Bestel het boek bij Blz. vanaf 34,25
bestellen
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €7,79 bij