Advertentie

1835 – schreef schoenlapperszoon Hans Christian Andersen zijn eerste sprookjes en vertellingen voor kinderen. Uiteindelijk zou hij er 156 schrijven. Sprookjes over mensen, dieren én dingen. Over thema's als hebzucht, ijdelheid, leven na de dood en het harde leven in armoede. Sprookjes uit Andersens leven gegrepen.

2014 – Lemniscaat brengt een nieuwe uitgave met 102 van de 156 sprookjes en verhalen van Andersen op de markt. Illustrator: Jan Jutte. Een tekenaar van nu, die de aloude verhalen mocht verbeelden. Een verrassende keus. Zijn eerdere tekeningen zijn niet direct sprookjesachtig te noemen. Meestal zwart omlijnd, kleurrijk en eenvoudig. Stripachtig humoristisch. Bij de regelmatig zwaarmoedige sprookjes van Andersen verwacht je dergelijke illustraties niet. En het is dan ook wennen. Vooral omdat Jutte niet altijd kiest voor de emotie die je verwacht bij een sprookjesboek. Neem een sprookje  als ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Je verwacht een illustratie waarin kou, armoe en emotie je raken. Daar kiest Jutte niet voor. Er blijft afstand.  Daarentegen zijn zijn illustraties bij sprookjes waarin de natuur een grote rol speelt raak en prachtig.

De sprookjes zijn vertaald en verzameld door  Andersenvertaalster Annelies van Hees, die dat al eerder deed voor Lemniscaat (1992). Het is niet helemaal duidelijk waarom ze voor juist deze 102 sprookjes gekozen heeft,  want de uitgave in 1992 bevatte wel alle vertellingen. Annelies van Hees schrijft toegankelijk zonder de sfeer van de sprookjes van Andersen kwijt te raken. Achter in het boek staat informatie over Andersen zelf. De tekst  is steeds verdeeld in twee kolommen. Bij de langere verhalen met minder illustraties is daardoor de bladspiegel wel vol. Zoek je gericht een sprookje dan is het zoeken, want er is geen alfabetisch register of verklaarbare volgorde in de sprookjes. En het boek bevat ruim 600 bladzijden!

Mensen vanaf 10 jaar die graag sprookjes lezen, zullen dit alles niet zo erg vinden. Zij vinden de sprookjes die ze verwachten en meer in dit verder prachtig vormgegeven sprookjesboek.

Reacties op: Jan Jutte illustreert aloude sprookjes van Andersen

Bestel dit boek vanaf  €29,95 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders