Advertentie
    Jacqueline Coppens Hebban Recensent

Een uitbreiding van de young adult- en fantasywereld naar het schrijven van thrillers lijkt misschien een logische stap. Je bent schrijver, hebt een ongebreidelde fantasie dus waarom niet een boek in het populaire thrillergenre? Prijswinnende auteur Barbara Baraldi waagde de sprong met Je zal geen kwaad doen. En met succes. In haar thuisland Italië is haar thrillerdebuut zeer lovend ontvangen.

In Je zal geen kwaad doen maken we kennis met Aurora Scalviati. Een briljante politieagente die na een traumatische ervaring tijdens een inval wordt verteerd door schuldgevoel. Na een moeizame therapeutische periode wordt ze anderhalf jaar later overgeplaatst naar Sparvara, een landelijk gelegen dorpje op de Povlakte. Onderweg naar haar nieuwe werkstek stuit ze op een afzetting van de politie. Er blijkt een moord te zijn gepleegd. Haar politiebloed stroomt als nooit tevoren en nieuwsgierig vraagt ze of toegang mag krijgen tot de plaats delict. Na veel tegenstand, omdat ze de volgende dag pas officieel in dienst is, lukt het haar om een kijkje te nemen in het huis van het slachtoffer waar ze geconfronteerd wordt met een afschuwelijk tafereel. Op de muren treft ze de in bloed geschreven boodschap: ‘Je zal geen kwaad doen.’ Bij Aurora gaan alle alarmbellen rinkelen: dit is geen gewone moord. Op de PD ontmoet ze Bruno Colasanti, een collega die in tegenstelling tot hun baas, commissaris Piovani, wel aardig probeert te zijn.  

Haar actie bij de PD heeft kwaad bloed gezet en tijdens haar entree op het politiebureau treft ze een vijandige sfeer aan: roddels en achterklap over haar verleden zijn haar vooruitgesneld. Koppig als ze is, laat ze zich hierdoor niet intimideren en bijt zich vast in het onderzoek naar deze lugubere, rituele moord. Al snel worden er conclusies getrokken en met de arrestatie van een verdachte lijkt de zaak opgelost. Maar niet voor Aurora die, ondanks de nodige tegenwerking en met hulp van Bruno, dieper gaat graven in deze moordzaak. Is haar intuïtie juist of jaagt ze een spook na, dat zich in haar hoofd heeft genesteld na haar traumatische ervaring?

Om iets te zeggen over een goed boek is soms moeilijker dan een waar je minder enthousiast over bent. Wat is er zo fantastisch aan Je zal geen kwaad doen? Eigenlijk alles. Om te beginnen: de spreuk op de muren, net als de gelijknamige titel, trekt als een leidend bloedspoor door deze mysterieuze moordzaak die geworteld is in een ver maar ook recent verleden. De ingenieuze plot is het kloppende hart van deze bloedstollende thriller. Alle verhaallijnen, hoe minimaal ook, komen samen in een intelligente ontknoping. De auteur neemt je mee op een reis door het zieke brein van de dader, maar ze laat ook zien dat politiemensen – geplaagd door onverwerkte trauma’s – buiten zichzelf en de wet kunnen treden. Hoewel er aan elk opgevoerd personage wel iets naars of geheimzinnigs kleeft, het blijft geloofwaardig. Stapje voor stapje kom je dichterbij de waarheid, maar niet eerder dan dat je over diverse hordes van misleidingen hebt moeten springen. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Met politievrouw Aurora heeft Baraldi een eigenzinnig personage geschapen dat je wilt omarmen en in je hart sluiten. Ze doet absoluut niet onder voor haar beroemde collega’s uit Scandinavische series. Laat je verrassen door dit geweldige boek!  En ook al zou het een eenling blijven – wat niet te hopen is –  de vijf sterren zijn nu al dik verdiend. Zeer warmbloedig aanbevolen.

Reacties op: Niets is wat het lijkt in dit gruwelijk fantastische plot

9
Je zal geen kwaad doen - Barbara Baraldi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker