Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 24 juni 2019 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

Let op: De eerste discussievraag zal gesteld worden op 29 juli 2019.

1. Het omslag: Op pagina 232 en verder beschrijft S een foto die doet denken aan de beelden die op het omslag van Explicador gebruikt zijn. Vervolgens volgt er een uitleg over wat deze beelden destijds in combinatie met elkaar betekenden. Wat betekent het omslag voor jou en hoe verhoudt zich dit tot het verhaal?

2. De titel: Een ‘explicador’ vertelde het verhaal bij een stomme film, legde de film als het ware uit aan het publiek. Had je al eerder van de term ‘explicador’ gehoord en op welke manier past de titel bij het boek van Pleij nu je weet waar de term vandaan komt?

3. De opbouw: Veel lezers hadden moeite – in elk geval in het begin – met het boek. Wat kun je zeggen over de manier waarop Pleij zijn verhaal (of verhalen) heeft opgebouwd en welke gevolgen heeft dit voor de leeservaring? Hoe heb je bijvoorbeeld de wisselingen tussen de verschillende verhaallijnen ervaren? Ontwikkelt het plot zich op een logische manier of was het moeilijk om de aandacht erbij te houden en waarom?

4. De schrijfstijl: Hoe heb je de schrijfstijl(en) van Pleij ervaren, schrijft hij gemakkelijk of waren zinnen soms moeilijk te volgen? Hoe zou je de stijl van Pleij omschrijven, bijvoorbeeld: bondig, helder, creatief, eigentijds, nuchter, wollig of misschien wel iets heel anders?

5. De personages: Maken de personages in Explicador een ontwikkeling door en zo ja welke? Welk personage sprak  je het meest aan en waarom? Was het gemakkelijk om je in te leven in de personages en waarom wel of niet?

6. De Thema’s: Wat vind je van de relatie tussen de verschillende personages, bijvoorbeeld de relatie tussen S en zijn vader, tussen S en Ster, maar ook tussen S en Calla of tussen S en Yann? Hoe verhouden deze personages zich tot elkaar en hoe brengt Pleij dit tot uiting?

7. De Thema’s: De kunsten, verschillende kunststromingen en de filosofie spelen een grote rol in het manifest van S en zijn idee van het vormen van de mensbot. Als jij een kunstwerk zou moeten kiezen om op te nemen in de ontwikkeling van deze mensbot, welk kunstwerk zou dat dan zijn? Dit mag een schilderij of beeldend werk zijn, maar natuurlijk ook een literair werk, toneel, film of andere culturele uiting.

8. De Thema’s: Welke andere thema’s vind je terug in Explicador en hoe komen deze terug in het verhaal?

9. Denk je dat Pleij met zijn boek een boodschap heeft willen overdragen en zo ja, welke? Heeft Explicador jou aan het denken gezet en zo ja, waarover en ben je misschien dingen anders gaan zien?  

10. Welke verwachtingen had je voordat je aan deze blind-date begon en in hoeverre zijn deze verwachtingen uitgekomen, overtroffen of misschien juist helemaal niet uitgekomen/tegengevallen?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie