Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Drie boeken over jongeren met superkrachten

op 01 mei 2019 door

Wat als je als tiener superkrachten hebt? Hoe zou je dat vinden, hoe zou je daarmee omgaan? Superkrachten is een thema dat erg tot de verbeelding spreekt. Dit komt dan ook in meerdere verhalen terug. Ik las drie boeken over jongeren met superkrachten.

De boeken

I am number four - Pittacus Lore

Negen van hen zijn naar aarde gekomen. Ze lijken op mensen, maar zijn door hun krachten veel sterker en sneller. Het idee was dat ze zouden opgroeien, hun krachten konden ontwikkelen, maar de Morgadorians jagen ze op. De eerste drie zijn vermoord. Nu is nummer vier aan de beurt. Nummer vier gaat door het leven als John, zijn begeleider, bijna een vader voor hem, is Henri. Bij de eerste tekenen van gevaar vluchten ze weg, nemen een nieuwe identiteit aan en starten opnieuw. Maar John maakt voor het eerst van zijn leven vrienden én wordt verliefd. Hij wil niet meer wegrennen.

Superkrachten. De aliens hebben superkrachten, die ze Legacies noemen. In hun tienertijd ontwaken de krachten één voor één. Van tevoren is het niet duidelijk wat voor krachten iemand uit de Garde zal gaan ontwikkelen, dit is per persoon verschillend:

The Garde lead the flight, their Legacies on full display. Some are flying, some able to run so fast that they become a blur, and some disappear entirely. Lasers shoot from hands, bodies become engulfed in flames, storm clouds are brewed coupled with harsh winds above those able to control the weather.

Lezen want dit is een spannende serie en de personages zijn sympathiek. De film is overigens ook heel aardig!

Verder lezen: daar kun je even zoet mee zijn, de vervolgdelen heten De kracht van zes, De opkomst van negen, De val van vijf, De wraak van zeven, Het lot van tien en Ik ben nummer vier - Op leven en dood. Daarnaast zijn er ook nog enkele novellen uitgegeven onder de titel De kleine kronieken van Loriën.

Voorlopers - Mirjam Hildebrand

Emma voelt zich al haar hele leven anders. Op een dag komt ze Philana tegen, die haar vertelt dat ze een Voorloper is. Emma besluit om met Philana mee terug te reizen naar Frankrijk, naar de gemeenschap van Voorlopers waar ook Emma's vader woont. Emma heeft haar vader al een paar jaar niet meer gezien en wist tot ze Philana ontmoette nog niet dat zijzelf en haar vader voorlopers waren. Ze besluit een aantal dagen in de gemeenschap te blijven om te ontdekken wat het inhoudt om een voorloper te zijn en om weer voorzichtig contact te leggen met haar vader. De eerste kennismaking met de gemeenschap verloopt goed, maar al snel raakt Emma betrokken bij een probleem van de voorlopers.

Superkrachten. Iemand die voorloper is, loopt als het ware voor op de menselijke evolutie. Diegene kan nu dus dingen die de mensheid in zijn geheel pas over duizenden jaren zal kunnen.

Heb je wel eens dat je dingen al weet voordat ze gaan gebeuren? Dat je voelt wat een ander voelt? En dat je dingen onthoudt zonder dat je er moeite voor hoeft te doen? 

Die superkrachten zijn handig. Zo kan een voorloper bijvoorbeeld iemands lichaam scannen, wat helpt bij de geneeskunst. Ook het communiceren via gedachten is erg praktisch. Daarnaast kunnen voorlopers een bijzondere band aangaan met een dier, dat dier is hun dan Dierbaar, en deze band zorgt voor een extra goede samenwerking tussen mens en dier. Zo kun je een dier alleen met je gedachten al aansturen.

Lezen want het idee van voorlopers is erg origineel. Het verhaal is niet op elk punt helemaal geloofwaardig (welke moeder legt zich er nou zo snel bij neer als haar dochter stiekem in de trein naar Frankrijk is gestapt?), maar het is wel een leuk verhaal en het wordt ook best spannend tegen het einde!

Verder lezen: Er is inmiddels een vervolg: Voorlopers 2 - De kracht van velen

Vrees me - Tahereh Mafi

Juliette zit al 264 dagen opgesloten in een naargeestige inrichting. Ze heeft geen menselijk contact. Alles wat ze kan doen, is in haar notitieboekje krabbelen. Dan ineens krijgt ze een celgenoot: Adam. Kort daarna wordt ze uit haar cel gehaald. Want het Herstel ziet in haar geen monster, maar een wapen. En ze is precies het wapen dat ze nu kunnen gebruiken.

Superkrachten. Juliette kan niemand aanraken, want als ze iemand aanraakt, leidt dat tot enorme pijn bij die ander tot de dood erop volgt. Juliette is gewend dat mensen haar hierdoor als een monster zien en beschouwd het daardoor zelf niet als superkracht:

Elk moment word ik eraan herinnerd dat er een goede reden bestaat dat ik ongewenst ben. Mijn handen kunnen mensen doden. Mijn handen kunnen alles vernietigen.

Later blijkt dat ze ook met gemak een betonnen muur kan openbreken. Pas later zal Juliette ook meer de goede kanten van haar krachten gaan inzien.

Lezen want het is een origineel verhaal en Tahereh Mafi heeft echt een geheel eigen vertelstijl. De doorgestreepte teksten bijvoorbeeld, heel bijzonder!

Verder lezen: dat kan! En je kunt nog even vooruit. Tot dusverre verschen verder: Verwoest me, Breek me, Versplinter me, Vertrouw me en nog niet zo heel lang geleden: Heel me.

Een korte vergelijking

In alledrie de boeken hebben jongeren superkrachten, al verschilt het erg om welke krachten dat gaat. Zo zijn de krachten in Voorlopers vooral mentaal (voorspellende gaven, met dieren kunnen communiceren, het lichaam scannen op ziekten), terwijl de krachten in Vrees me en I am number four vooral lichamelijk zijn (licht kunnen uitstralen, kunnen vliegen, een betonnen muur met je handen laten breken). De manier waarop de jongeren tegen hun krachten aankijken verschilt ook. Four en Emma zien vooral de positieve kant van hun krachten, terwijl Juliette erg onder haar krachten lijdt.

Uiteindelijk zullen ze alledrie de wereld (in min of meerdere mate) moeten redden, maar daar is niet iedereen zich (al) bewust van. Voor Four ligt dat anders, hij heeft dit gedurende zijn opvoeding steeds meegekregen en wordt hier dan ook op voorbereid. Voor de anderen komt dit minder vanzelfsprekend.

Welke boeken over superkrachten hebben jullie gelezen?



Reacties op: Drie boeken over jongeren met superkrachten

Gerelateerd