Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Drie boeken over koning Arthur

op 23 januari 2019 door

Koning Arthur

De legende van koning Arthur is erg bekend en geeft veel inspiratie voor boeken en films. Mogelijk heeft koning Arthur echt bestaan, maar dan in de vorm van een Romeinse bevelhebber. De meeste mensen kennen koning Arthur echter vooral uit de verhalen van de ridders van de Ronde tafel en verhalen met de magiër Merlijn.

De verhalen zijn met de tijd veranderd. De eerste verhalen over koning Arthur gingen met name over de veldslagen die hij leverde. Hierop volgden de verhalen waarin Merlijn een rol speelde. Ook de zoektocht naar de Heilige graal keerde regelmatig terug in de verhalen. Tenslotte werd de romantiek steeds belangrijker in de verhalen over koning Arthur. Hierdoor kwam de nadruk minder op koning Arthur zelf te liggen, omdat het verhaal met name over de liefdesrelaties ging.

Historisch correct of niet, koning Arthur levert al eeuwenlang fascinerende verhalen op. Ik heb dan ook met veel plezier drie verschillende boeken gelezen waarin koning Arthur de hoofdrol speelt.

Geraadpleegde bron: IsGeschiedenis

De boeken

Nevelen van Avalon - Marion Bradley

Igraine is getrouwd met de hertog Gorlois, maar de Merlijn en de Vrouwe van het Meer laten haar weten dat ze met Uther, die de nieuwe opperkoning wordt, zal moeten trouwen. Ze schenkt hem een zoon, die als een gewone jongen ver van het hof wordt opgevoed. Deze jongen, Gwydion, is bestemd om de volgende opperkoning te worden. Zodra hij de juiste leeftijd bereikt heeft gaat hij het Grote Huwelijk aan en zweert hij dat iedereen onder zijn drakenbanier verenigd zal worden; Avalon zal in ere gehouden worden. Gwydion, beter bekend als koning Arthur, trouwt echter met Gwenhwyfar. Zij is zeer christelijk en wendt haar invloed op Arthur aan om een echte christenkoning van hem te maken. Maar Avalon kan dit niet zomaar over zijn kant laten gaan...

Koning Arthur is uiteraard een belangrijk personage in dit verhaal, maar het verhaal wordt verteld vanuit de vrouwen die in zijn tijd belangrijk waren (Igraine, Morgaine, Gwenhwyfar). Arthurs moeder besteed niet veel aandacht aan hem, ze wordt helemaal opgeslokt door haar liefde voor Uther. Morgaine zorgt als halfzus voor hem, tot beide weggestuurd worden ter opleiding. Jaren later ontmoeten ze elkaar weer, tijdens het Grote Huwelijk. Morgaine baart hem een zoon, al weet Arthur dit niet. Arthur is in dit verhaal zelf geen goede vechter, maar hij weet gemakkelijk bewondering en respect op te roepen en verzamelt zo vele goede vechters om hem heen, zijn Gezellen. Hij is zelf dan misschien niet zo'n goede vechter, maar hij is wel goed in het leiden van zijn mannen. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat er weer tijden van vrede aanbreken. Arthur is in eerste instantie open naar verschillende soorten godsdiensten, maar wordt gedurende de jaren steeds meer een christelijke koning.

Lezen want dit is echt een prachtig verhaal en het is zeer interessant om het leven van koning Arthur, van geboorte tot dood, te volgen vanuit het gezichtspunt van de vrouwen in zijn leven. Zowel zijn koninkrijk als het leven op Avalon van de priesteressen komt aan bod. Een indrukwekkend boek!

De stem van de zee - Mara Li

Als het huis van Arthur en Nimue door een zware storm verwoest wordt en ze daarbij ook hun oma verliezen, besluiten ze om op pad te gaan om hun moeder te zoeken. Ze hebben alleen een oud dagboek van hun moeder over de familiegeschiedenis als leidraad. Nimue krijgt onderweg steeds vaker visioenen van een vreemde verschijning. Daarnaast moeten ze zien te overleven in een grimmig Europa waar een vreemde ziekte heerst.

Koning Arthur is in dit boek nog geen koning, maar een jongetje dat in een dystopische toekomst opgroeit. Eigenlijk merk je er nog niet echt iets van dat dit verhaal gebaseerd is op de legenden van koning Arthur, maar wellicht dat dat in de vervolgdelen duidelijker wordt. In dit boek is er alleen een verwijzing naar, op het moment dat Nimue met de Visserkoning in gesprek is:

Het kind van de zee en de Koning Die Komt. Bloed van het bloed dat draait als het wiel van een klok en alles in werking stelt. Been van het been dat tot goed of tot kwaad wordt verleidt. Ja jullie zoek ik, grenskinderen.

We zien Arthur in dit boek opgroeien. Ik ben heel benieuwd of we in het volgende deel al meer van de koning in hem zullen zien!

Lezen want De stem van de zee is een originele versie, het verhaal speelt zich niet in een middeleeuwse setting, maar in de toekomst af. Dat is weer eens iets heel anders!

Arthur. De zienersteen - Kevin Crossley-Holland

Arthur is dertien en woont in het kasteel Caldicot. Zijn liefste wens is om schildknaap (en later ridder) te worden, maar zijn vader lijkt andere plannen te hebben met hem. Terwijl hij in afwachting is van wat zijn vader voor hem besluit, geeft Merlijn hem een steen van obsidiaan. Het blijkt een zienersteen te zijn waarin Arthur een andere jongen en zijn leven ziet. Deze jongen heet ook Arthur en gaandeweg komt Arthur erachter dat er wel meer overeenkomsten zijn dan alleen hun naam. De betekenis hiervan zal hij beetje bij beetje moeten ontdekken.

Koning Arthur is in dit boek, net als de gelijknamige hoofdpersoon, nog een jongen. De focus ligt met name op hoe hij geboren wordt en hoe hij uiteindelijk tot koning wordt benoemd. Zijn koningschap zelf komt in dit deel niet meer aan bod, maar er volgen nog twee delen in deze serie. Wel komen er al een aantal gebeurtenissen voorbij die herkenbaar zijn uit eerdere verhalen die ik over koning Arthur gelezen of gezien heb, zoals dat hij het zwaard uit de steen weet te trekken:

Ik loop naar het grote blok marmer dat versierd is met gouden letters en waarop het aambeeld staat met het zwaard erin.

Langzaam stap ik op het voetstuk.

Er is niemand anders op het kerkhof. Alleen Arthur-in-de-steen, en een stuk of tien duiven met rode oogjes en paarse borstveren. Ik staar naar het zwaard - bijna boos, lijkt het, maar heel kalm. Ik staar ernaar tot er niets anders is in de wereld behalve het zwaard en ik.

Ik open mijn linkerhand en pak het ijskoude gevest vast. Ik sluit mijn ogen en doe ze weer open. Soepel en vastberaden trek ik het zwaard uit de steen.

Lezen want dit verhaal is een leuke combinatie van het dagelijks leven van een jongen in de Middeleeuwen met de legende van koning Arthur. Het verhaal is boeiend verteld en de twee verhaallijnen zijn knap met elkaar verweven.

Een korte vergelijking

De boeken spreken elk hun eigen doelgroep aan: Arthur de zienersteen is voornamelijk bedoeld als jeugdboek, De stem van de zee is een YA en Nevelen van Avalon is een volwassen boek. Nevelen van Avalon verteld het meest complete verhaal, maar daarbij moet wel gezegd worden dat De stem van de zee en Arthur de zienersteen beide nog twee vervolgdelen hebben, waar (vermoedelijk) meer van het oorspronkelijke verhaal naar voren zal komen. Nevelen van Avalon en Arthur de zienersteen blijven in elk geval dicht bij de bekende verhalen over koning Arthur, terwijl Mara Li er een heel eigen verhaal van lijkt te maken waar de link met de koning Arthur verhalen minimaal is. Tenslotte het perspectief. Zowel Nevelen van Avalon als De stem van de zee vertellen het verhaal vanuit vrouwelijk perspectief. Arthur wordt verteld vanuit het perspectief van Arthur (de gelijknamige jongen, niet de koning).

Welke boeken over koning Arthur hebben jullie gelezen?



Reacties op: Drie boeken over koning Arthur

Gerelateerd