Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Goede voornemens

op 02 januari 2019 door

Het nieuwe jaar is van start gegaan en dus is het tijd voor mijn jaarlijkse goede voornemens! Daar maak ik er altijd voldoende van, maar vandaag zal ik me beperken tot die voornemens die over boeken gaan. Uiteraard maakt de Hebban Reading Challenge daar deel van uit.

Minder boeken kopen

Mijn goede voornemen dit jaar is om minder boeken te kopen. Wacht eens even? Was dat niet vorig jaar ook al mijn goede voornemen? Zeker wel, maar dat is het punt met goede voornemens. Net als dat ik elke januari weer start met minder eten. In december doe ik er altijd (letterlijk!) een schepje bovenop, zodat er in januari weer wat gemakkelijker resultaat te boeken is. Goede voornemens werken vervolgens altijd tot februari en daarna moeten ze weer wachten tot het nieuwe jaar. Eind december ben ik er vervolgens altijd weer van overtuigd dat het in het nieuwe jaar dit keer écht gaat lukken.

Minder boeken kopen dus. Let wel: geen boeken kopen is onbegonnen werk, daar begin ik dus al niet aan. En minder boeken kopen dan in 2018, dat zou toch wel moeten lukken. Mijn kasten zitten namelijk goed volgestouwd. Ik stelde nog voor om onze nu nog doelloze extra kamer dan toch ook maar als bibliotheek in te richten, maar vriendlief zag dat niet zo zitten. Wat hij dan met al die loze ruimte wil? Het is mij een raadsel! Stiekem heb ik alle nonfictie wel al naar die kamer verplaatst, maar dat weet hij nog niet.

Ik ga elke maand minstens één boek lezen uit de stapel boeken die ik per se moest kopen, maar vervolgens niet las.

Een extra motivatie om minder boeken te kopen, is omdat ik zojuist een andere uitgave heb gehad. Mijn bejaarde Swift ging zijn apk dit jaar niet redden. Ik hoopte er nog met een reparatie vanaf te komen, zodat ik de kofferbak vol kon laden met van het resterende gebudgeteerde bedrag nieuw aangeschafte boeken, maar dat bleek wishful thinking te zijn. Zo jammer dat je geld maar één keer kan uitgeven! Mijn nieuwe Swift (nou ja, nieuw voor mij dan) is overigens wel echt prachtig en maakt me hoopvol dat ik de komende jaren wat minder autokosten zal hebben (en dus meer geld voor boeken). Maar om te voorkomen dat als straks onze zeer oude verwarmingsketel het ineens begeeft (even afkloppen!), ik alleen maar een stapel boeken kan verbranden om warm te worden...

De oplossing is simpel. In plaats van elke keer naar de boekenwinkel te rennen (in praktijk meestal gewoon bol.com, want het goede voornemen om meer te bewegen is na januari meestal ook al gesneuveld), ga ik dit jaar naar de bieb. Sinds de verhuizing ben ik daar namelijk welgeteld één keer geweest, om mijn pasje op te halen.

Als ik een boek wil lezen, ga ik eerst naar de bibliotheek om te kijken of ik het boek kan lenen in plaats van kopen.

E-books leende ik wel soms al bij de bieb. Maar laat ik vooral eens kijken of ik wat meer gebruik kan maken van mijn biebpasje. In 2018 was van alle boeken die ik gelezen heb, zo'n 18% afkomstig van de bibliotheek. Het lijkt me een mooi streven om daar in 2019 minstens 25% van te maken.

Ten minste 25% van de door mij gelezen boeken zal in 2019 uit de bieb komen.

Natuurlijk blijf ik heus ook wel nieuwe boeken lezen. Af en toe kopen, geen probleem. Maar ik wil dit jaar toch echt eens van die enorme stapel ongelezen boeken af.

Veel & gevarieerd lezen

Om de moed niet te verliezen, stel ik ook nog maar even een voornemen op waarvan ik zeker weet dat dit gaat lukken: heel, heel veel lezen!

Voor dit jaar heb ik mijn challenge ingesteld op 120 boeken.

Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken! In 2018 is dat ruimschoots gelukt, maar wederom wil ik het wel leuk houden. Ik heb mijn challenge dus wel weer wat opgehoogd (in 2018 stelde ik die nog in op 100 boeken).

In mijn Hebban reading challenge boekje zag ik daarnaast ook nog twee leesdoelen die zorgden voor mijn inspiratie voor het doel om ook gevarieerd te gaan lezen. Allereerst de categorieën. Daar was ik afgelopen jaar vol goede moed aan begonnen, maar halen, ehm, nee dus. Ik had dus eigenlijk al besloten om me daar dit jaar niet eens aan te beginnen. Dit jaar zijn het er echter maar twaalf! Daar wil ik me dan wel weer aan wagen.

Ik ga alle twaalf de categorieën afvinken.

Daarnaast spotte ik in datzelde mooie boekje de Genreclub Challenge. Dat vind ik dus ook echt een leuke! Die acht boeken (thriller, feelgood, fantasy, literatuur, young adult, engelstalig, jeugdliteratuur en culinair) pak ik ook maar gewoon mee. Dankzij de Hebban advent kalender heb ik al een aantal e-books liggen die ik hier mooi voor kan inzetten.

In 2019 doe ik mee met (en voltooi ik!) de Genreclub challenge.

  • Thriller
  • Feelgood
  • Fantasy/SF
  • Literatuur
  • Young Adult
  • Engelstalig
  • Jeugdliteratuur
  • Culinair

Tot zover.

Ik wens jullie allemaal een heel mooi jaar toe met prachtige boeken!



Reacties op: Goede voornemens